Nuon

PERSBERICHT

Amsterdam, 28 november 2005

Extra inspanningen verbeteren dienstverlening

Nettoschuld Nuon verder gedaald

Hoofdpunten:

Exclusief bijzondere posten en IFRS-effecten (zie toelichting verderop in dit bericht) rapporteert energieonderneming Nuon de volgende cijfers*:

· Omzet derde kwartaal: + 1% naar EUR 885 miljoen (2004: 878 miljoen) · Bedrijfsresultaat derde kwartaal: - 20% naar EUR 115 miljoen · (2004: EUR 143 miljoen)
· Bedrijfsresultaat tot en met het derde kwartaal: + 2% naar EUR 461 miljoen · Nettoschuldpositie ultimo derde kwartaal: - 32% naar EUR 1.396 miljoen · (2004: EUR 2.064 miljoen).
· Klantprocessen verbeterd: Nuon volgens DTe het beste grote energiebedrijf

Amsterdam, 28 november 2005 - Energieonderneming Nuon heeft haar bedrijfsresultaat tot en met het derde kwartaal van 2005 licht verbeterd (+2%) ten opzichte van dezelfde periode in 2004. Niettemin daalde het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal van 2005 met EUR 28 miljoen ten opzichte van het derde kwartaal in 2004 door substantiële kosten voor de verbetering van operationele en klantprocessen. De nettoschuld nam af door een solide vrije kasstroom naar EUR 1.396 miljoen. Het is voor het eerst dat Nuon rapporteert op kwartaalbasis.

Reactie Ludo van Halderen, voorzitter Raad van Bestuur: "Nuon heeft in het derde kwartaal veel energie gestoken in het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening aan haar klanten. Dat vroeg om extra inspanningen en substantiële kosten, maar met het gewenste resultaat. Onderzoek door de DTe naar de dienstverlening van Nederlandse energiebedrijven bevestigt dat Nuon in het derde kwartaal op de tweede plaats staat en onder de grote energiebedrijven als beste scoort. Dat stemt hoopvol. Ook nam de klanttevredenheid toe, waardoor het klantverlies beperkt bleef. Verder realiseerde Nuon in het derde kwartaal een solide kasstroom en kon de netto schuldpositie verder worden gereduceerd."

Marktpositie
De volledige liberalisering van de Nederlandse energiemarkt op 1 juli 2004 heeft, zoals verwacht, geleid tot een groter aantal spelers en een toename van de concurrentie. Dat leidde tot een daling van het aantal klanten in voornamelijk de consumentenmarkt. Het aantal elektriciteitsklanten aan het eind van het derde kwartaal van 2005 daalde ten opzichte van het derde kwartaal 2004 met circa 3%. Het aantal klanten dat gas afneemt van Nuon daalde over dezelfde periode met circa 5%. Op de zakelijke markt daalde het marktaandeel elektriciteit op basis van verkochte volumes. Deze daling houdt direct verband met een sterkere focus op contracten die een gezonde marge genereren in tegenstelling tot een focus alleen maar op marktaandeel. Nuon heeft, mede als gevolg van de verbeterde klantprocessen, de klanttevredenheid weten te verhogen. In België heeft Nuon in de eerste drie kwartalen van 2005 circa 25.000 klanten op de consumentenmarkt gewonnen. Ook in Duitsland nam de omzet over de eerste drie kwartalen toe.

Cijfers derde kwartaal
De netto-omzet in het derde kwartaal steeg met 11% tot EUR 995 miljoen in 2005, ten opzichte van EUR 900 miljoen in het jaar ervoor. Exclusief bijzondere posten / IFRS effecten steeg de netto-omzet over het derde kwartaal met 1% van EUR 878 miljoen in 2004 tot EUR 885 miljoen in 2005. De omzet gas en warmte en overige producten steeg, onder meer als gevolg van de aanhoudende stijging van de gasprijs. Deze is in belangrijke mate gekoppeld aan de olieprijs. De omzet elektriciteit daalde doordat een groter deel van de eigen elektriciteitsproductie werd gebruikt voor de verkoop aan de eigen klanten.

Het bedrijfsresultaat over het derde kwartaal van 2005 steeg met 71% tot EUR 224 miljoen ten opzichte van EUR 131 miljoen in 2004. Exclusief bijzondere posten / IFRS effecten daalde het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal van 2005 met 20% tot EUR 115 miljoen (EUR 143 miljoen in 2004). Deze daling werd met name veroorzaakt door hogere operationele kosten die werden gemaakt voor de verdere verbetering van de operationele- en klantprocessen. Dat dit zijn vruchten afwerpt, blijkt uit de stijgende klanttevredenheid en de stabilisatie van de marktpositie.

Het resultaat na belastingen over het derde kwartaal van 2005 bedroeg EUR 151 miljoen, ten opzichte van EUR 59 miljoen in 2004. Exclusief bijzondere posten / IFRS effecten daalde het resultaat na belastingen met 24% naar EUR 67 miljoen in het derde kwartaal van 2005, vergeleken met EUR 88 miljoen in 2004.

Cijfers eerste negen maanden
Over de eerste drie kwartalen steeg de netto-omzet met 6%, van EUR 3.424 miljoen in 2004 tot EUR 3.615 miljoen in 2005. Exclusief bijzondere posten / IFRS effecten daalde de netto-omzet over de eerste negen maanden met 2% tot EUR 3.328 miljoen in 2005 ten opzichte van EUR 3.402 miljoen een jaar eerder. De omzet gas en warmte en overige producten steeg, onder meer als gevolg van de aanhoudende stijging van de gasprijs, die in belangrijke mate is gekoppeld aan de olieprijs, terwijl de omzet elektriciteit daalde.

Het bedrijfsresultaat over de eerste drie kwartalen van 2005 steeg tot EUR 740 miljoen (2004: EUR 430 miljoen). Exclusief bijzondere posten / IFRS effecten steeg het bedrijfsresultaat met 2% tot EUR 461 miljoen, ten opzichte van EUR 451 miljoen in 2004. De stijging van de bruto marge over de eerste drie kwartalen is ten dele teniet gedaan door de stijging van de operationele kosten als gevolg van de verbetering van de operationele- en klantprocessen.

Het resultaat na belastingen over de eerste negen maanden van 2005 steeg naar EUR 473 miljoen (2004: EUR 213 miljoen). Het resultaat na belastingen over de eerste drie kwartalen van 2005, exclusief bijzondere posten en IFRS-effecten, steeg met 12% naar EUR 272 miljoen, ten opzichte van EUR 242 miljoen een jaar eerder.

Verwachting 2005
De Raad van Bestuur heeft in afstemming met de Raad van Commissarissen als beleid geformuleerd geen uitspraken te doen omtrent de te verwachten resultaten van het bedrijf. In lijn hiermee verstrekt de Raad van Bestuur geen verwachting voor de resultaten over het boekjaar 2005.

Invloed van IFRS en bijzondere posten
Nuon past met ingang van 1 januari 2005 International Financial Reporting Standards (IFRS) toe. De vergelijkende cijfers over 2004 zijn dienovereenkomstig herberekend. De effecten van de overgang naar IFRS worden meer in detail toegelicht in het externe kwartaalbericht en in de bijlage bij het halfjaarbericht die te vinden zijn op de website van Nuon. In dit persbericht wordt onder de IFRS effecten verstaan de wijzigingen in de markt- of reëele waarden van financiële instrumenten (IAS 32/39).

Bijzondere posten worden gedefinieerd als posten die - in de opinie van het management - niet direct voortvloeien uit de reguliere bedrijfsvoering en/of die qua aard en omvang dusdanig significant zijn dat ze voor een goede analyse van de onderliggende resultaten apart moeten worden beschouwd.

Kwartaalbericht
Het officiële en volledige kwartaalbericht en een presentatie met toelichting op de cijfers is beschikbaar op www.nuon.com.


* Op de in dit bericht opgenomen cijfers is geen accountantscontrole toegepast.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten meer dan 2 miljoen klanten bedient in voornamelijk Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto omzet in 2004 bedroeg EUR 4,9 miljard. Het aantal medewerkers per eind 2004 bedroeg 9.441 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland, Friesland en de gemeente Amsterdam.