De Nederlandse Bank


DNB organiseert een workshop over Central banking by committee
03/11/2005

De Nederlandsche Bank organiseert een speciale 1-daagse workshop over Central banking by committee in Amsterdam op 28 november aanstaande. Doel van de bijeenkomst is het uitwisselen van kennis over de implicaties van de collectieve aard van de besluitvorming voor de kwaliteit en formulering van monetair beleid.

Deelnemers zullen bespreken wat de theorie zegt over het ontwerp en de samenstelling van comite's en de lessen die centrale banken hieruit kunnen trekken. Langs deze weg zal de workshop bijdragen aan het verschaffen van praktische inzichten en inspiratie voor verder onderzoek naar de gevolgen van de collectieve aard van besluitvorming voor het monetaire beleid.

Zes auteurs is gevraagd om speciaal voor de workshop een wetenschappelijk artikel te schrijven. Deze artikelen zullen worden gepresenteerd, en door andere experts van commentaar worden voorzien. Een prominente academische deelnemer is professor Alan Blinder, die in zijn baanbrekende werk "Central Banking in Theory and Practice" (1998) voor het eerst aandacht vroeg voor het belang van het collectieve karakter van moderne monetaire besluitvorming. Bovendien zullen drie hooggeplaatste beleidsmakers, Timothy Geithner (president Federal Reserve Bank New York), Mervyn King (gouverneur Bank of England) en Nout Wellink (president de Nederlandsche Bank) lezingen verzorgen over het functioneren van de monetaire beleidscomités van drie invloedrijke centrale banken.