Gemeente Berkelland


Persbericht
Maandag 28 november 2005

Burgemeester roept Nuon op maatregelen te nemen om stroomstoringen voortaan beter het hoofd te bieden

Burgemeester Hein Bloemen van Berkelland zal in een brief de Nuon oproepen stroomstoringen, zoals die van afgelopen weekend in de gemeente Berkelland, op een meer adequate wijze het hoofd te bieden. Zijn kritiek richt zich vooral op twee punten. Het duurde te lang voordat de noodstroomvoorziening in orde was. En de berichtgeving over het tijdstip dat inwoners en bedrijven weer stroom zouden krijgen werd bovendien gedurende ruim 30 uur voortdurend opgeschoven, waardoor de gemeente de mensen niet goed kon informeren, waardoor ze steeds in onzekerheid verkeerden.

Delen van Berkelland werden vrijdagmiddag vanaf 13.00 uur getroffen door een stroomstoring. Deze werd veroorzaakt door gebroken leidingen in het (Essent) hoogspanningsnet in Haaksbergen. Dit net voedt eveneens het (Nuon) elektriciteitsnet van Eibergen, Haarlo, Neede, Rietmolen, Noordijk en Rekken. Omdat het herstel hiervan mede door de extreme weersomstandigheden niet binnen enkele uren kon worden verricht, is deels een noodvoorziening gelegd met het nog functionerende elektriciteitsnet en zijn vanuit het hele land noodstroomaggregaten ingezet. Hieraan is vanaf vrijdagmiddag gewerkt. Aanvankelijk werd gemeld dat omstreeks 16.30 uur de zaak in orde zou zijn. Ongeveer om 20.00 uur was een gedeelte van de getroffen gebieden in Eibergen, Neede en Haarlo voorzien, maar gebieden in Eibergen, Neede en geheel Rekken, bleven de nacht van vrijdag op zaterdag en een groot gedeelte van de zaterdag nog steeds verstoken van stroom.

Vanaf vrijdagmiddag was een crisisteam operationeel. Inwoners werden opgeroepen om zuinig met de noodstroom om te springen. Voor de informatievoorziening werd overdag het Telefonisch Informatie Centrum (telefoon 250 250) ingezet en 's avonds de brandweerkazerne van Eibergen bezet als (telefonisch) informatiepunt.

Vanaf zaterdagavond omstreeks 21.00 uur zijn alle huishoudens in Eibergen, Neede en Rekken weer van (nood)stroom voorzien. Wel werd gevraagd de elektriciteit alleen voor de basisvoorzieningen (zoals verlichting en verwarming) te gebruiken en niet voor "energievreters" (zoals wasdrogers, vaatwasmachines en zonnebanken). Wanneer de energievraag namelijk weer te hoog zou worden, had er weer een stroomstoring kunnen optreden. Inmiddels is de normale stroom weer beschikbaar.


---