Vrije Universiteit Amsterdam

29.11.2005

H. Steehouwer

aula

Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

13:45

Macroeconomic Scenarios and Reality


Promotor: prof.dr. F.A.G. den Butter, prof.dr. C.G.E. Boender

Economische onzekerheid in beeld

De grote onzekerheid over toekomstige economische ontwikkelingen, maakt het opstellen van strategisch beleid voor financiële instellingen zoals pensioenfondsen, verzekeraars en woningcorporaties, een complexe aangelegenheid. Wie te weinig risico neemt, prijst zichzelf uit de markt; teveel risico kan leiden tot faillissement. Hens Steehouwer toetste en verbeterde de scenario modellen, die zowel in de praktijk als in de wetenschap worden gebruikt om de economische onzekerheid weer te geven. Steehouwers proefschrift maakt duidelijk waar de tekortkomingen van de huidige methoden liggen en op welke wijze de scenario's zijn te verbeteren.

Asset & Liability Management (ALM) -studies en -modellen zijn veelgebruikte instrumenten voor de beleidsbepaling van financiële instellingen. ALM geeft de economische onzekerheid vorm door duizenden samenhangende toekomstscenario's over bijvoorbeeld economische groei, inflaties, rentes en aandelenkoersen. De gevolgen van het beleid van een instelling worden doorgerekend voor elk van deze scenario's. Zo is niet alleen de verwachte financiële ontwikkeling in kaart te brengen, maar vooral ook hoe groot het risico is dat deze verwachting niet uitkomt. Aan de hand van brede en gedegen empirische kennis van historische economische ontwikkelingen, toetste Steehouwer de huidige wijze waarop scenario's worden gegenereerd.

Op basis van zijn bevindingen, formuleerde de promovendus ten slotte een nieuw raamwerk voor het denken over, en genereren van economische scenario's. Hierdoor is een beter beeld van de lange en middellange termijn economische onzekerheid ontstaan. En daarmee, stelt Steehouwer, is het vaststellen en managen van het strategische risico-rendementsprofiel van financiële instellingen kwalitatief significant te verbeteren.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85666
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over activiteiten aan VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl