Gemeente Soest

Oudkomerstrajecten

Datum: 23/11/2005

Uitreiking certificaten oudkomerstrajecten

Dinsdag 29 november om 15.30 uur reikt wethouder Witte van de gemeente Soest in het gemeentehuis oudkomerscertificaten uit aan dertien cursisten.

Zij hebben, in het kader van het gemeentelijk oudkomers- en reïntegratiebeleid, een intensief traject Nederlandse taal en beroepen- en maatschappelijke oriëntatie gevolgd. Onder oudkomers verstaan we allochtonen (niet in Nederland geboren) van 18 jaar of ouder die niet (meer) onder de Wet Inburgering Nieuwkomers vallen.

Het traject voor werkloze oudkomers is in augustus 2004 gestart en in september 2005 afgerond. Het had tot doel het taalniveau van de deelnemers te verhogen en hen beter aan de maatschappij te laten deelnemen door hen bijvoorbeeld uit te laten stromen naar regulier werk of vrijwilligerswerk.

De oudkomers zijn één van de groepen die worden genoemd in de nota "reïntegratie naar werk en sociale activering" van de gemeente Soest: allochtonen bij wie een taalachterstand belemmerend werkt bij het vinden van werk. Alle deelnemers hebben hun taalniveau verbeterd. Veel van hen doen één of meer dagdelen vrijwilligerswerk en enkelen hebben betaald werk gevonden of zitten op een vervolgtraject.

Dit project was de laatste van in totaal zeven projecten die de gemeente Soest vanaf begin 2003 heeft uitgevoerd. De resultaten van al deze projecten, met in totaal 119 deelnemers, worden binnenkort bekend gemaakt. NCB projecten BV had via een openbare aanbesteding van reïntegratietrajecten de uitvoering van dit project gegund gekregen en heeft het inmiddels afgerond. Zij koppelde bij dit project het beleid voor oudkomers aan het reïntegratiebeleid van de gemeente, zowel inhoudelijk als financieel. De uitvoering werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Europees Sociaal Fonds.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer