Universiteit van Tilburg

Schoolkeuze: 'veilige haven' belangrijker dan zwart of wit

Onderzoek en debatavond: 'Hoe kiezen ouder een basisschool voor hun kind?'

In Nederland sturen veel autochtone ouders hun kind niet meer naar basisscholen die zwart dreigen te worden of halen hun kind er zelfs van af: de zogehete 'witte vlucht'. De Wetenschapswinkel van de Universiteit van Tilburg onderzocht in opdracht van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie de schoolkeuzemotieven van allochtone en autochtone ouders in een multiculturele wijk.

De 'witte vlucht' is een klemmend probleem geworden in onze samenleving. Ouders zijn bang dat, door een stijgend aantal allochtone leerlingen op school, hun kinderen minder aandacht zullen krijgen. Tegelijkertijd kiezen andere ouders juist voor een zwarte school omdat hun kinderen daar meer aandacht krijgen, mede door extra subsidie voor kleinere klassen en betere begeleiding. Student Sociologie Toine Metselaar onderzocht schoolkeuzemotieven in twee Tilburgse wijken. 86 ouders vulden een uitgebreide vragenlijst in en Metselaar hield 15 diepte-interviews met ouders.
Kwantitatieve analyses van de schriftelijke vragenlijsten laten zien dat er bij ouders etnische vooroordelen bestaan bij de schoolkeuze, en dat de mate van etnische vooroordelen afhangen van het soort vraagstelling. Wanneer in het algemeen wordt gevraagd naar schoolkeuzemotieven zijn ouders toleranter dan bij een concretere vraagstelling. 15% zegt dat etnische samenstelling een rol speelt in de schoolkeuze; 50% geeft aan het (helemaal) eens te zijn met de stelling "het is een probleem als de school veel meer allochtone kinderen zou krijgen". Hoog opgeleide ouders blijken toleranter te zijn dan laag opgeleide ouders.
De (etnische) opvattingen van de ouders zijn niet onveranderlijk en eenduidig. Ouders blijken verschillende ideaal- en schrikbeelden te hebben ten aanzien van scholen met (grote) aantallen allochtone leerlingen. Allochtone ouders kiezen voor een zwarte school vanwege de kwaliteit van het individueel gerichte onderwijs of vanwege de eigen cultuur op school. Autochtone ouders kiezen voor een zwarte school om hun kinderen in contact te laten komen met andere culturen. Redenen om niet voor een zwarte school te kiezen zijn de taalachterstand van allochtone kinderen die de ontwikkeling van de andere kinderen zou tegenhouden. Een andere veelgenoemde reden, door autochtone én allochtone ouders, is dat een zwarte school de integratie belemmert. Niet alle opvattingen over etniciteit bij de schoolkeuze kunnen onder de noemer 'etnisch vooroordeel' worden geschaard, stelt Metselaar. Hij benadrukt dan ook dat voorzichtigheid is geboden bij het trekken van conclusies wanneer ouders aangeven dat zij vanwege de etnische samenstelling van een school niet voor de school kiezen. Ouders willen vooral kwaliteit en meten dit af aan samenstelling van de leerlingpopulatie. Ouders vinden ook persoonlijk contact met het schoolteam belangrijk en vertrouwen in de directeur. Uiteindelijk zoeken zij vooral een veilige haven voor hun kind.

Debatavond
Naar aanleiding van dit onderzoek wordt op dinsdag 29 november een debatavond over schoolkeuzemotieven van ouders georganiseerd door de Wetenschapswinkel, Brabant Balie en het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie. Titel van het debat is 'Kies niet wit, kies niet zwart, kies bewust!'. Locatie is De NWE Vorst, Willem II straat 49, Tilburg. Aanvang: 20.00 uur.

Wetenschapswinkel
De Wetenschapswinkel is een dienst van de Universiteit van Tilburg die tot doel heeft om de aanwezige kennis op de Universiteit open te stellen voor non-profit organisaties. Zij kunnen voor een gering bedrag onderzoek laten uitvoeren door studenten, die hiermee de kans krijgen om hun onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen.

Noot voor de pers
Journalisten zijn van harte welkom om het debat op 29 november bij te wonen. Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met de Wetenschapswinkel, tel: 013 466 2645, e-mail: a.koster@uvt.nl. De onderzoeker, Toine Metselaar, tel: 013 468 2614, e-mail: t.e.metselaar@uvt.nl. Of de opdrachtgever, Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie, Marjan Möhle, tel. 010 2010201, mohle@lbr.nl.
Voor informatie over het debat: Brabant Balie, Moniek IJzermans, tel. 013 580 0666, bb@antenna.nl. Het onderzoek van Toine Metselaar is verkrijgbaar via www.uvt.nl/wetenschapswinkel/.