Gemeente Westerveld

25-11-2005
Aanleg betonfietspad Vijfsprong

Op dinsdag 29 november wordt begonnen met de aanleg van het nieuwe deel van het betonfietspad bij de Vijfsprong in Dwingeloo. Het betonfietspad wordt vanaf de Drift doorgetrokken tot voorbij het nieuw in te richten parkeerterrein bij het zwembad.

Daar komt voor de bezoekers van het Nationaal Park een goede gelegenheid om hun auto te parkeren, om van daaruit het Dwingelderveld te voet of per fiets te verkennen.

Betonfietspad
Nu is het fietspad van de Drift tot aan het parkeerterrein nog een smal schelpenpad, dat het intensieve fiets- en voetgangersverkeer moeilijk kan verwerken. Aannemingsbedrijf Roelofs Wegenbouw zal het schelpenpad verharden en verbreden tot een veiliger betonpad. Zo ontstaat een goede verbinding voor fietsers en voetgangers tussen het dorp Dwingeloo en het parkeerterrein bij het zwembad, dat als een soort transferium voor het Dwingelderveld gaat dienen.

Veilig kruispunt
Het vernieuwde fietspad is een deel van de herinrichting van de Vijfsprong bij Dwingeloo. Samen met de Benderse bij Ruinen is dit plan onderdeel van de kwaliteitsverbetering van de toegang tot het Nationaal Park. De Vijfsprong wordt een veiliger kruispunt. Doordat er twee aparte kruispunten komen in plaats van één grote, zal de Vijfsprong een stuk overzichtelijker ogen. Fietsers kunnen veiliger oversteken, omdat het fietspad slechts één weg kruist.

Parkeerterrein
Een ander deel van het plan zorgt voor een parkeerterrein bij de ingang van het Nationaal Park dat geschikt is voor lang parkeren. Op het parkeerterrein bij het zwembad komt een nieuwe asfaltlaag en door een betere indeling in parkeervakken kunnen er meer autoâs staan.

Poort als ingang
Verder zal de ingang van het Dwingelderveld aan de Vijfsprong worden gemarkeerd door een soort poort. Deze poort zal de mensen duidelijk maken dat ze een Nationaal Park binnenrijden. De poort zal bestaan uit een wegversmalling, die snelheidsremmend werkt. Voorbij de poort wordt de weg bestraat met klinkers, in plaats van het asfalt dat er nu ligt. De klinkers zorgen voor een vriendelijkere uitstraling en passen meer in deze natuurlijke omgeving.

Financiële bijdragen
De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van Recreatieschap Drenthe, met financiële bijdragen van het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw, het Nationaal Park Dwingelderveld, Natuurmonumenten en de gemeente Westerveld.