Gemeente Breda

Van Velsen presenteert ontwerp nieuw station

Koen van Velsen: het is een gebouw voor de stad. Koen van Velsen presenteert het Voorlopig Ontwerp van het nieuwe stationscomplex Breda CS op dinsdag 29 november om 20.00 uur in het Chassé Theater.

Het VO voor de nieuwe OV-terminal is 16 november openbaar gemaakt. De periode van informeren en reageren loopt tot en met 28 december 2005.

Koen van Velsen heeft het Voorlopig Ontwerp voor het toekomstige stationscomplex afgerond. Er is sprake van een Terminalcomplex' omdat behalve het treinstation, ook het busstation, de fietsenstallingen, de parkeervoorzieningen, commercieel vastgoed en de pleinen aan beide zijden van het station zijn inbegrepen in de opdracht. Het VO kwam tot stand in samenwerking met Quadrat, Atelier voor Stedenbouw en in opdracht van de partijen die betrokken zijn bij het station en het Nieuw Sleutelproject Breda. Naast de gemeente zijn dat de ministeries van V&W en VROM, de provincie Noord-Brabant, ProRail en NS.

Station als ontmoetingsplek
In de visie van Van Velsen is het nieuwe station een gebouw voor de stad'. Het wordt een openbaar gebouw waar alle vormen van openbaar vervoer samenkomen en ook ruimte is voor particulier vervoer. Minstens zo belangrijk is de functie van ontmoetingsplek'. In zijn ontwerp is hij erin geslaagd het station een opvallend karakter te geven. Het wordt voor de reiziger een duidelijk herkenningspunt en voor de stad Breda -naast de historische Grote Kerk- een blikvanger.

De pleinen
Het nieuwe Bredase station zal -meer dan het huidige gebouw- het noorden en zuiden van de stad met elkaar verbinden. Aan beide zijden van het gebouw wordt de entree gevormd door gastvrije pleinen. Het gebouw zelf valt op door het open karakter en de wijze waarop steeds verrassend gebruik gemaakt is van de lichtinval. In combinatie met het gebruik van verschillende materialen, zoals natuursteen, hout en roestvrij staal, ontstaat voor de reiziger een aangename ambiance.

Breda, 28 november 2005

U bent hartelijk welkom bij een presentatie over het voorlopig ontwerp voor het stationscomplex Breda CS van Koen van Velsen op 29 november 2005 van 20.00 tot 22.00 uur. De presentatie vindt plaats in de P. de Jongezaal van het Chassé Theater, Cl. Prinsenlaan 8 in Breda. Tijdens de presentatie worden opnamen gemaakt door TV&Co.

Zie ook:

Ontwerp OV-terminalcomplex Breda CS