Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
29 november 2005
Ons kenmerk
DGP/MDV/u.05.02750
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

-
Uw kenmerk

-
Onderwerp
Koop van Novio door HTM

Geachte voorzitter,

Vandaag, 29 november wordt gestemd over de moties die zijn gesteld in het debat over de verkoop van Novio aan de HTM. Het betreft de moties: 23 645, nr. 97, motie-Gerkens over eerlijke internationale concurrentie bij het dingen naar nationale vervoersconcessies
23 645, nr. 98, motie-Gerkens over betrouwbaar partnerschap van de overheid jegens de gemeenten Nijmegen en Den Haag inzake concessies 23 645, nr. 109, motie-Dijksma over verlenging van de concessie van Novio tot de markt van HTM opengaat
23 645, nr. 110, motie-Mastwijk over heropening van het gesprek met HTM/Haaglanden op basis van aanbesteding van de busmarkt van HTM.

In dit kader wil ik u de laatste stand van zaken in het dossier aangeven. Ik heb diverse malen met de betrokken partijen overleg gehad. Ik heb vernomen dat Stadsgewest Haaglanden van plan is om, onder voorbehoud van bestuurlijke goedkeuring, de openbare aanbesteding van de HTM-busconcessie te vervroegen tot 1 september 2008 in plaats van 1 januari 2009.

Daarnaast heeft het dagelijks Bestuur van het Knooppunt Arnhem-Nijmegen mij, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de desbetreffende wetgeving , verzocht een ontheffing te verlenen van de aanbestedingsverplichting op basis van de grondslag "overbrugging voor een wijziging van de indeling van concessiegebieden". Ik zal dat verzoek in overweging nemen. Een eventuele ontheffing kan uiteraard pas worden verleend indien daarvoor de wettelijke grondslag bestaat.

De combinatie van het vervroegen van de aanbesteding van de busconcessie van HTM door Stadsgewest Haaglanden en het eventueel verlenen van uitstel van de aanbestedingsverplichting aan het KAN van maximaal 2 jaar tot 1 januari 2009, kan een oplossing bieden voor het niet kunnen meedingen van Novio op de eigen concessie. Ervan uitgaande dat dit ontheffingsverzoek voldoende onderbouwd is, zou dit betekenen dat op het moment dat de concessie van Novio wordt aanbesteed, de markt van moederbedrijf HTM reeds is geopend en HTM en al haar dochters op de concessie van Novio kunnen meedingen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs

-----------------------
Kamerstukken II, 2004/05, 30 210, nrs. 1-3