Gemeente Tilburg

29-11-2005
Onderzoek naar tevredenheid klantencontact Sociale Zaken Overwegend goede kwaliteit, op onderdelen verbetering nodig

Voor Sociale Zaken is de invoering van de wet Werk en Bijstand achter de rug. Deze wet legt de nadruk op het laten uitstromen van zoveel mogelijk bijstandsklanten naar betaald werk.

Nu de wet bijna twee jaar in zijn nieuwe vorm wordt toegepast was er behoefte onderzoek te doen naar de klantentevredenheid. Dit is in mei 2005 gebeurd onder huidige en voormalige klanten die de verplichting hebben om binnen een bepaalde termijn aan het werk te gaan.

Vijf verbeterpunten
Inmiddels zijn de resultaten bekend. Sociale Zaken werkt samen met de Klantenraad Werk en Bijstand en een aantal partijen in de stad vijf punten uit die volgens de klant beter kunnen. Het betreft: klantbejegening, verkorten van de afhandelingstermijnen, informatieverstrekking, bevordering deskundigheid van medewerkers en nazorg.
Wethouder Gon Mevis: Over het geheel genomen zijn de mensen redelijk positief. Een uitkering is voor het merendeel van onze klanten niet vrijblijvend, brengt verplichtingen met zich mee, ligt gevoelig. Dit stelt hoge eisen aan de kwaliteit van onze organisatie. We kunnen bijvoorbeeld nog het nodige verbeteren aan duidelijkheid en toonzetting van onze brieven.

De opzet van het onderzoek was grootschalig. Er zijn 480 personen geïnterviewd. Daarbij zijn voor allochtone groepen interviewers ingezet die de betreffende taal spreken om de gestelde vragen eventueel te verduidelijken. De 1.350 ex-klanten zijn schriftelijk aangeschreven. Over twee jaar doet Sociale Zaken hetzelfde onderzoek opnieuw om te kunnen volgen of verbetering optreedt.