Geef een geit voor kerst

Stichting heifer

Dit is een origineel persbericht.

Suzy (13) uit Singisi, in het noorden van Tanzania, woont bij haar oma. Toen ze één jaar oud was overleed haar moeder aan aids. Door de borstvoeding is Suzy zelf ook besmet met het virus. Op eerste kerstdag 2003 kregen Suzy en haar oma een melkgeit van Heifer, de stichting die inmiddels al veertien miljoen gezinnen een dier heeft geschonken. Suzy heeft haar Geit Nori genoemd; Kerstmis.

Ieder jaar brengt Heifer een kerstcatalogus uit met dieren die voor kerst aan een gezin geschonken kunnen worden. Suzy's geit was een gift van een Nederlandse Heifer-donateur. Met de dagelijkse verse melk kan ze gezond opgroeien. Van de verkoop van de geitenmelk verdient haar oma een inkomen. En het eerste jong dat Nori krijgt, zullen Suzy en haar oma doorgeven aan een ander gezin bij hen in de buurt. Op deze manier is iedere geit een investering voor de hele gemeenschap.

Suzy's oma vertelt dat haar kleindochter minder vaak ziek is nu ze iedere dag geitenmelk drinkt. Want door de gezonde eiwitten in de melk is Suzy niet langer ondervoed. Oma verdient geld door melk te verkopen op de markt. Daarvan koopt ze schoolspullen voor Suzy. Bovenal heeft Geit Nori Suzy een toekomst gegeven:'Ik ben heel blij, want ik hoef niet zo vaak meer naar de dokter. En ik ga naar school, net als de andere kinderen.'

Over Stichting Heifer

Heifer heeft internationaal ruim zestig jaar ervaring met kleinschalige veeteeltprojecten. Meer dan veertien miljoen gezinnen werden geholpen met dieren en training. Heifer Nederland is actief in Afrika en Oost-Europa en bestaat sinds 1999.

Stichting Heifer schenkt alleen de beste kwaliteit dieren, omdat deze meer melk of meer eieren geven dan een lokaal dier. Bovendien geeft Heifer trainingen aan de gezinnen die een dier krijgen. Ze leren alles over dierenverzorging, dierengezondheid, milieu, erosiebestrijding en hoe ze compost kunnen maken.

Heifer Nederland geeft voor het vijfde jaar de kerstcatalogus uit. Via de website www.doneereendier.nl kun je een gratis dierencatalogus aanvragen. Daarin staan levende cadeausuggesties, zoals geiten maar ook kippen en honingbijen. Je kunt het dier als symbolisch kerstcadeau geven aan een vriend of familielid. Het dier gaat naar een arm gezin in Afrika of Oost Europa. Voor je vriend of familielid krijg je een speciale cadeaukaart met informatie. Daarin staat een voorbeeld van een gezin dat al geholpen is met zo'n dier. En wordt de vriend of familielid precies uitgelegd waarom het dier dat je hebt gegeven zo belangrijk is voor een arm gezin.