Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Watersysteem in Leidsche Rijn centraal in expo Watermuseum

29 november 2005 - In het Watermuseum in Arnhem is vanaf 29 november een kleine expositie met als thema 'Water in de stad' te zien. In deze expositie staat het bijzondere watersysteem in Leidsche Rijn centraal.

Door middel van een spel, informatiepanelen en een film wordt verteld hoe er in Leidsche Rijn met water wordt omgegaan. Onderwerpen als afkoppelen van rioolwater, zuiveringsfilters en nut en noodzaak van WADI's zullen aan de orde komen. WADI's zijn ondiepe greppels die water opvangen en in de bodem laten zakken.

Interactief spel
Het computerspel biedt de -veelal jonge- bezoekers van het Watermuseum de gelegenheid om te ontdekken welke meer of minder watervriendelijke keuzes er zijn als het gaat om het uitlaten van de hond, het verwijderen van onkruid en het wassen van de auto. Het spel is gebaseerd op de "spelregels voor het watersysteem Leidsche Rijn" waarin met behulp van een rood, oranje en groen stoplicht de beste keuzes voor het watersysteem uit de doeken worden gedaan.

Film
De film geeft door middel van dia's en een voice-over een beeld van het watersysteem van Leidsche Rijn. Hoe zit dit systeem met zijn wadi's, gemalen en stuwen in elkaar en wat is de functie van het zuiveringsfilter?

Panelen
De drie panelen vertellen in het kort iets over de organisatiestructuur van de waterschappen en de Unie, stedelijk waterbeheer en het watersysteem van Leidsche Rijn.

Bezoek
De expositie is nog tot medio mei in de zogenaamde "actua-hoek" van het Watermuseum te zien. Daarna komen spel en film beschikbaar om bijvoorbeeld in het Infocentrum Leidsche Rijn te laten zien.

Bezoekadres Watermuseum:
Nederlands Watermuseum
Zijpendaalseweg 26 - 28
6814 CL ARNHEM
Tel: 026 - 44 52 548
Open van dinsdag tot en met zondag van 9.30 tot 17.30 uur.