AutoRai

Oudste Opels bereiken finish bij de 'Brighton Veteran Car Run'

(11/29/2005)
Opel vierde dit jaar een sensationeel succes bij de autorace âBrighton Veteran Car Runâ van Londen naar Brighton. Het drietal Opel-klassiekers dat aan de race begon, kwam na een aantal uur rijden op een regenachtige dag over de finish. Carl-Peter Forster, President bij General Motors Europe, nam met een Opel Darracq uit 1902 deel aan de race.
âDit is echt een groot avontuurâ zei Carl-Peter Forster, eraan toevoegend: âDit doet ons beseffen wat een enorme vooruitgang er in de afgelopen 100 jaar geboekt is in de autotechnologie. Het was een groot plezier te zien hoe enthousiast de menigte onze autoâs verwelkomde.â De president van GM Europe reed in een Opel Darracq met één cilinder en 9 pk, een auto die nog duidelijk zijn verwantschap aan paard-en-wagen toonde. De twee Opel Patentmotorwagen System Lutzmann uit 1899 en 1900, die eveneens een indrukwekkende prestatie op de 89 km lange route leverden, toonden zelfs een nog grotere gelijkenis met dit vervoermiddel.

De charme van de âBrighton Veteran Car Runâ stamt al uit 1896 toen Engeland een wet aannam waarin werd vastgelegd dat de maximumsnelheid werd verhoogd van 4 naar 14 mijl per uur. Tevens werd toen de verplichting afgeschaft de auto te laten voorgaan door een man te voet, gewapend met een rode vlag. Sindsdien verzamelen ongeveer 500^ eigenaars van klassieke autoâs, gebouwd vóór 1905, zich elk jaar om de afschaffing van rijden onder begeleiding te vieren.