Politie Amsterdam-Amstelland

Hoofd 020 - 559 22 communicatie 85 Peter van der
Maat

Pers- en externe 020 - 559 36 voorlichting 80

Ron Moes
Remco GerretsenGerard
Rob van der Vrooland
Veen Leo
Dortland

E-mail: Website:
pers@amsterdam.politie.nl www.politie-amsterdam-amstelland.nl

Verdachten met foto op politie internetsite / Amsterdam-Amstelland (29/11/2005)

Vanaf vandaag zal er op een speciale pagina van de internetsite van de politie Amsterdam-Amstelland een lijst met 10 foto's van gezochte verdachten worden gezet. Het is in het verleden wel vaker gebeurd dat foto's op de politiesites geplaatst werden. Maar nog niet eerder in een vorm van 10 gezochte personen op een vaste pagina. Het is niet de bedoeling een top-10 te creëren. De verdachten staan in een willekeurige volgorde op de lijst. Het betreft hier mensen die verdacht worden van diverse delicten waaronder auto-inbraken, winkelovervallen en diefstallen. Het gaat hierbij niet om moord- en doodslagverdachten.

De lijst wordt regelmatig ververst met name als de identiteit van de verdachte bekend is geworden. De foto's worden eerst in een intern politienetwerk geplaatst. Als daar geen herkenning uit volgt wordt in overleg met en toestemming van een officier van justitie van het parket Amsterdam deze opsporingsberichtgeving ingezet.

Behalve de tv-programma's Opsporing Verzocht van de Avro, Ter-Plaatse van RTV Noord-Holland, het zojuist gestartte Bureau Misdaad van RTL-5, TMF en hun internetsites, de kranten Spits en Echo, de internetprovider Tiscali en het radioprogramma Arbeidsvitaminen is gekozen voor een eigen internetpagina. Deze pagina is in nauw overleg met justitie totstand gekomen. De intentie van deze aanpak is om via het plaatsen van de foto's op de site de identiteit c.q. verblijfplaats van deze verdachten te achterhalen. Door deze foto's makkelijk toegankelijk te maken hoopt de politie dat bezoekers van de politiesite met enige regelmaat deze fotopagina bezoeken zodat de kans op herkenning en opsporing groter wordt.