NIBUD Persbericht

NIBUD GeldWijzer Op leeftijd populair

Vragen van ouderen over het zorgstelsel beantwoord

Het nieuwe zorgstelsel maakt ouderen onzeker over hun geldzaken. Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) wordt meer dan ooit benaderd door ouderen die advies willen over hun geldzaken. Zij zijn op zoek naar informatie over wat er in 2006 gaat veranderen. Deze veranderingen staan uitvoerig beschreven in het boek GeldWijzer Op leeftijd van het NIBUD. Naast het nieuwe zorgstelsel helpt het boek ouderen zelfstandig te blijven wonen. Het bevat de nodige tips om - ook op termijn - de regie in handen te houden. In maart jongstleden verscheen de eerste druk van dit boek binnen de GeldWijzer-reeks. Sindsdien is dit boekje ongekend populair: de GeldWijzer Op leeftijd is het best verkochte consumentenproduct van het afgelopen jaar.

Zorgstelsel niet eenvoudig
Voor ouderen met een ziekenfondsverzekering heeft het nieuwe zorgstelsel andere gevolgen dan voor particulier verzekerden. Aan de hand van duidelijke rekenvoorbeelden wordt voor beiden uitgelegd wat de financiële veranderingen van het nieuwe zorgstelsel zijn. Ouderen moeten een keuze maken uit het grote aanbod van basisverzekeringen. De premie daarvoor moet in z'n geheel rechtstreeks betaald worden aan de verzekeraar; iets wat voor de huidige ziekenfondsverzekerden een grote verandering inhoudt. Wel zijn huidige ziekenfondsverzekerden er al aan gewend dat een bedrag wordt ingehouden op hun AOW en pensioen; in 2006 geldt dat voor iedereen. Verder moeten ouderen op basis van hun medische kosten, beslissen of zij al dan niet kiezen voor een eigen risico. Maar, de meeste ouderen hebben zoveel medische kosten dat dat niet loont. Het NIBUD adviseert ouderen hun zorgtoeslag automatisch over te maken naar hun ziektekostenverzekeraar.

Regie zelf in handen houden
De Geldwijzer Op leeftijd behandelt behalve het nieuwe zorgstelsel, onderwerpen als wonen, zorg, vervoer, administratie, klussen in huis laten doen, erfenis en schenkingen, en overlijden. Het boek staat boordevol tips, informatie over regelgeving en adviezen met de meest actuele bedragen. De GeldWijzer Op leeftijd is bedoeld voor iedereen die vragen heeft over de geldzaken van ouderen die zelfstandig wonen. Dat zijn op de eerste plaats de ouderen zelf, maar ook de mensen die ouderen op de een of andere manier helpen.



Datum: 29 november 2005