Ingezonden persbericht


BedrijvenBond
CNV Havens is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

Persbericht
29 november 2005

48-Uursstaking op de valreep voorkomen

CNV Havens tevreden over cao-akkoord
voor bergingspoot Smit

Op de valreep is afgelopen nacht alsnog een cao-akkoord bereikt voor de bergingspoot van Smit. De 48-uursstaking, die vandaag zou beginnen bij de grote hijsinstallaties in Hamburg en aan de Oostzee, zijn afgeblazen. Onderhandelaar Joost van Egmond van CNV Havens spreekt van een "heel acceptabel akkoord". "Vanochtend had ik een groep leden bij elkaar, die unaniem hebben voorgestemd. Ik verwacht dezelfde reactie van onze leden die in het buitenland op de hijsinstallaties werken."
Het akkoord geldt voor de werknemers van de bergingspoot van Smit. Een deel van hen werkt in het buitenland. Het akkoord betreft een driejarige cao, die loopt van 1 januari 2005 tot 1 januari 2008. In de cao is afgesproken dat de werknemers aan het begin van elk jaar automatische prijscompensatie krijgen. Daarnaast is een loonsverhoging afgesproken van telkens 1,25 procent (per 1 januari 2005, per 1 januari 2006 en per 1 januari 2007). Verder zijn de afspraken over de overwerktoeslag en de toeslag voor het werken in het buitenland verbeterd. De werknemers gaan ook een lagere pensioenpremie betalen, omdat de werkgever die voor een deel overneemt. De afspraken die afgelopen zondag voor de sleepdienst van Smit zijn gemaakt over ziekte en reïntegratie, gelden ook voor de bergingspoot. Dat betekent dat werknemers tijdens de eerste 6 maanden van hun ziekte hun salaris volledig krijgen doorbetaald. Gedurende het tweede halfjaar krijgen zij 95 procent, gedurende het derde half jaar 85 procent en gedurende het vierde half jaar 80 procent.
CNV Havens is ook tevreden over het vangnet voor de zorgverzekering. Werknemers die straks 10% premie meer moeten gaan betalen dan nu, krijgen de komende 3 jaar de extra kosten vergoed. Het eerste jaar volledig, het tweede jaar voor tweederde en het derde jaar voor eenderde. Voor meer informatie

· Joost van Egmond, cao-onderhandelaar CNV Havens, telefoon 06 - 516 02 141

· Kees de Vos, CNV-persvoorlichter, 06 ­ 223 93 007 Houten, 29 november 2005

---- --