D66

Er ontbreekt een doordachte visie van de regering over de toekomstige inrichting van het land." Dit zegt D66 senator Gerard Schouw op een congres in Scheveningen waarin de kamerbreed gesteunde motie Lemstra centraal staat. Deze motie vraagt van het kabinet om een lange termijnstrategie die anticipeert op klimaatverandering. Namens het kabinet zullen minister Dekker en premier Balkenende hierop reageren. Heikele problemen zoals klimaatverandering en de toekomstige locatie van Schiphol, de bereikbaarheid van de Randstad, de waterstijging, bodeminzakking en de beschikbaarheid van energie worden volgens Schouw meestal zorgvuldig uit de weg gegaan.
Schouw doet verschillende suggesties om een meer samenhangende lange termijn visie te krijgen. VROM moet duidelijk de regie krijgen en de departementale verkokering tegengaan.
De plannen moeten geënt zijn op concrete voorstellen zoals de aanleg van een metronet binnen de randstad. Bij alle plannen moet rekening zijn gehouden met Europa. Belangrijk is ook dat het Centraal Plan Bureau buiten de lange termijn visies moet worden gehouden. De tientallen economen van het CPB willen vooral weten wat de maatschappelijke kosten en baten zijn van investeringen. Het economische rendement van vooral duurzame investeringen is op korte termijn altijd laag. Dat wil niet zeggen dat deze investeringen op de lange termijn niet waardevol zijn.

29-11-2005 10:56