Stadsdeel Amsterdam-Noord

Mantelzorg op de politieke agenda in Noord

Op woensdag 9 november jl. vond in de raadzaal van stadsdeelhuis in Amsterdam-Noord de Dag van de Mantelzorg 2005 plaats. Markant en Evean Zorg Amsterdam, die gezamenlijk het project Kwartiermaken mantelzorg in stadsdeel Amsterdam-Noord uitvoeren, organiseerden de dag met het motto: Mantelzorg op de (politieke) agenda in stadsdeel Amsterdam-Noord.

Als per 2007 de Wet op maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht gaat, worden gemeentes verantwoordelijk voor het ondersteunen van mantelzorgers. Omdat het onderwerp mantelzorg en de ondersteuningsmogelijkheden nog relatief onbekend zijn bij lokale overheden, organiseerde het projectteam een ontmoeting tussen wethouders, raadscommissieleden, beleidsambtenaren en mantelzorgers. Ook zorg- en welzijnsorganisaties, (allochtone) zelforganisaties, buurtwerk etc. waren aanwezig. Zij kregen een beeld van wat mantelzorgers doen en nodig hebben om de soms intensieve, langdurende zorg vol te houden en zorg en arbeid te combineren.

Rob van Dam, directeur van Evean Eduard Douwes Dekker en voorzitter van de stuurgroep project Kwartiermaken Mantelzorg opende de middag. Hij sprak zijn bezorgdheid uit over de toenemende druk op mantelzorgers in de toekomst door ontwikkelingen als vergrijzing, veranderde sociale structuren, extramuralisering, bezuinigingen in de zorg en de toenemende zorgzwaarte in intramurale instellingen.

Nu al telt stadsdeel Noord ongeveer 5.500 mantelzorgers die langer dan drie maanden of meer dan acht uur per week voor hun naasten (partner, kind, ouder, vriend of buur) zorgen. Ruim 400 van deze mantelzorgers zijn zeer zwaar of zelfs overbelast. In veel gevallen leidt dit tot uitval van de mantelzorger en opname van de zorgvrager. In een aantal gevallen leidt overbelasting zelfs tot ouderenmishandeling. Doras meldt dat in 2004 in 10 van de 20 meldingen sprake was van een mantelzorger als dader.

Interview met drie mantelzorgers:

(Interviews om privacyredenen verwijderd)

Ingrid Sneiders, manager van Markant, steunpunt mantelzorg hield daarop een pleidooi voor een basispakket voor mantelzorgers waarin staat aangeven waarop zij minimaal recht hebben:

Minimaal 4 uur per week voor:

*

Overname van de zorg thuis

*

Flexibiliteit in het moment van het gebruikmaken van dit recht b.v. om met vakantie te kunnen gaan.

*

De zekerheid van 24-uurs noodopvang bij onverwachte uitval van de mantelzorg

*

Minimaal 20 uur per jaar voor:

*

Informatie en advies, via de Vraagwijzerloketten
*

Individuele ondersteuning, emotionele ondersteuning, bemiddeling en begeleiding b.v. door een Steunpunt Mantelzorg.
*

Groepsgerichte ondersteuning o.a. door themabijeenkomsten, lotgenotencontacten, cursusactiviteiten e.a.

*

Praktische ondersteuning: door inzet van een vrijwilliger of ondersteuning regeltaken.

*

Materiële steun: financiële vergoeding en belastingaftrek (heffingskorting) voor de extra kosten die de mantelzorger maakt
*

Medezeggenschap, belangenbehartiging en invloed: t.a.v. indicatiestelling en stem bij lokaal en regionaal beleid
*

Op het gebied van werk en inkomen:

*

zoals geheel of gedeeltelijke vrijstelling van de sollicitatieplicht voor de mantelzorger en het combineren van betaald werk en mantelzorg.