Gemeente Leeuwarden


Geen extra vervangingskosten bij straatroof ID-papieren

Bron: gemeente Leeuwarden (29-11-2005) Slachtoffers waarvan bij straatroof het paspoort, identiteitskaart of rijbewijs wordt gestolen, hoeven binnenkort geen extra kosten te betalen voor het vernieuwen van de gestolen documenten. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten zij met een bewijs van aangifte of proces verbaal kunnen aantonen dat er sprake is van straatroof. Het college zal binnenkort een voorstel tot aanpassing van de belastingverordening aan de raad voorleggen.

De gemeenteraad ging 28 november unaniem akkoord met een motie van Jan van Olffen van de PvdA om slachtoffers van straatroof te vrijwaren van de administratieve kosten voor een nieuw identiteitsbewijs. De gemeente brengt EUR 35,70 extra in rekening wanneer bij de aanschaf van een nieuw reisdocument of rijbewijs het oude niet kan worden ingeleverd. Vergoeding van deze extra kosten valt bij straatroof vaak niet onder de dekking van de verzekering.

Sinds 1 januari van dit jaar is iedere Nederlander verplicht een identiteitsbewijs bij zich te dragen. Bij straatroof raken veel mensen hun identiteitspapieren kwijt.