Gemeente Leeuwarden

Gemeenteraad Gemeenteraad

Geen herhaling fouten Blauw Wit

Bron: gemeente Leeuwarden (29-11-2005) De gemeenteraad neemt alle aanbevelingen over uit het onderzoeksrapport naar de verplaatsing van voetbalvereniging Blauw Wit '34. De raad draagt het college op de huidige wijze van projectcontrole te toetsen aan de aanbevelingen van de onderzoekscommissie en hierover voor 1 maart aan de raad verslag uitbrengen. Een motie van deze strekking van PvdA, CDA, VVD en PAL GroenLinks werd met algemene stemmen door de gemeenteraad aangenomen.

De raad behandelde maandag 28 november het onderzoek naar de verplaatsing van Blauw Wit. Met het onderzoek wil de gemeenteraad lering trekken uit de fouten die in het verleden zijn gemaakt. Het rapport was eerder al twee keer in de commissie Bestuur en Middelen aan de orde geweest.

Het college van b. en w. én de gemeenteraad hebben beide grote steken laten vallen, concludeerden veel fracties. Het college heeft de raad onvoldoende geïnformeerd en de raad heeft haar controlerende taak niet goed uitgevoerd. "De raad heeft als een schoothondje achter het college aangelopen," zei Bart Jan de Vries van D66. Volgens Henk Bakker van het CDA heeft het vertrouwen van de burger "een grote deuk opgelopen".

De oppositiepartijen FNP, ChristenUnie, SP en D66 dienden een motie in waarin werd uitgesproken dat het vertrouwen in het college is geschonden. De andere raadsleden voelden hier echter weinig voor en steunden de motie niet.

Aanleiding voor het onderzoek was de aangepaste begroting voor de realisatie van het sportcomplex van de voetbalclub aan de Drachtsterweg. De begroting bleek in 2004 veel hoger uit te vallen dan aanvankelijk in 2000 was gepland en was gestegen van EUR 4,1 miljoen naar EUR 8,1 miljoen.