Gemeente Enschede

Subsidie Binnenlandse Zaken naar Enschede-Zuid

dinsdag 29-11-2005

InAxis, innovatiecentrum voor het openbaar bestuur, een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft EUR 22.500 beschikbaar gesteld voor het uitvoeringsprogramma beleidsruimte voor sociaal, onderdeel van de Kultuurstraat Wesselerbrink.

Met deze subsidie wordt het voor de gemeente Enschede mogelijk om ervaring op te doen met een nieuwe sturingsfilosofie. De relatie tussen gemeente en organisaties van het maatschappelijk middenveld is in de loop van de jaren veranderd. De gemeente kan niet meer alles bepalen, corporaties zijn zelfstandiger geworden en marktpartijen / ontwikkelaars investeren meer integraal in gebieden als geheel. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop de gemeente inspanningen van het maatschappelijk middenveld kan beïnvloeden.

Sturingsfilosofie
Met de toegekende subsidie kan aan de hand van een tweetal uitgewerkte voorbeelden de nieuwe sturingsfilosofie worden uitgewerkt. Hierin gaat het erom dat de overheid ruimte laat voor initiatieven en belangen van het maatschappelijk middenveld en marktpartijen en dat er tegelijkertijd gemeentelijke doelstellingen kunnen worden gerealiseerd. In de praktijk blijkt dat er bij het realiseren van gemeentelijke sociale doelstellingen zelden aansluiting wordt gezocht bij partijen op fysiek-economisch vlak. Het gaat erom dat de gemeente minder voorschrijft welke inspanningen van partijen worden verwacht, maar meer sturen op beoogde effecten. Dit laat meer ruimte aan de creativiteit van de partners.
Nadat de startnotitie met daarin het gemeentelijke ambitieniveau is vastgesteld, zal afstemming met marktpartijen plaatsvinden, bijvoorbeeld in de vorm van een landelijke miniconferentie. Tenslotte wordt de werkwijze uitgewerkt in een tweetal voorbeelden in de Wesselerbrink. Hierbij wordt zeker gedacht aan ontwikkelingen rondom de Twentehallen en op bedrijventerrein De Reulver, waar naast sport, recreatie en onderwijs (Stedelijk Lyceum) ook kunst en cultuur moet gaan plaats vinden.


---