FNV

Alsnog akkoord met papierfabrikant Sappi

Aan de slepende CAO-onderhandelingen met papierfabrikant Sappi is vanmiddag een einde gekomen. FNV Bondgenoten en Sappi bereikten in de namiddag een akkoord voor een nieuwe CAO voor de ruim duizend werknemers van het bedrijf.
De CAO heeft een looptijd van 27 maanden, van 1 januari 2005 tot 1 april 2007. Gedurende deze periode ontvangen de werknemers in totaal een structurele loonsverhoging van 2,5% (1% op 1 juli 2005, 1,25% op 1 januari 2006 en 0,25% op 1 juli 2006). Daarnaast krijgen ze in december 2005 een eenmalige uitkering van 550 euro.

"Ik ben blij dat we alsnog tot een akkoord zijn gekomen. Uiteindelijk gaat het om de werknemers en zij hebben hoe dan ook recht op een goede CAO," aldus vakbondsbestuurder Hetty Kijzers.

Naast de structurele loonsverhogingen gedurende de looptijd van de CAO, wordt in het eerste ziektejaar het loon 100% doorbetaald. In het tweede ziektejaar is dat 70% maar zieke werknemers die meewerken aan reïntegratie ontvangen bovendien een aanvulling van 30%. De onderhandelingen mondden vorige week nog uit in een conflict waarna de bonden het bedrijf een ultimatum stelden. Met de actiedreiging in het vooruitzicht keert de directie alsnog op haar schreden terug en komt zij grotendeels tegemoet aan de eisen van dit ultimatum.

Het recht om te kiezen voor vrije tijd of uitbetaling ter compensatie van gemaakte overuren en/of in consignatiedienst gewerkte uren blijft gehandhaafd. De directie wilde deze uren alleen uitbetalen en niet in vrije tijd vergoeden. Ook komt Sappi tegemoet aan de eis van de bond om het aantal seniorendagen geleidelijker af te bouwen. Voor werknemers die nu 60 jaar of ouder zijn komt er een beperkte overgangsregeling tot een maximum van 39 seniorendagen.

Kijzers: "De onderhandelingen zijn moeizaam verlopen en even zag het er naar uit dat we er niet uit zouden komen. We zijn tevreden met het bereikte akkoord. Ondanks dat de frustraties bij de werknemers inmiddels hoog waren opgelopen, hebben zij vanmiddag ingestemd met het akkoord."