Ingezonden persbericht


Voedingscentrum wil scholen betrekken bij strijd tegen overgewicht

29 november 2005

In de strijd tegen overgewicht doet directeur Yvonne van Sluys van het Voedingscentrum een beroep op minister Van der Hoeven en haar ambtenaren. "Er moet serieus en wellicht onorthodox worden gekeken naar manieren om leerlingen bij te brengen wat de relatie is tussen eten en bewegen. Dat is niet alleen een verplichting vanuit het door minister Van der Hoeven ondertekende Convenant Overgewicht maar ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Morgen vindt de behandeling van de begroting van het ministerie van OC &W plaats. Het Voedingscentrum heeft aan de Tweede Kamerleden gevraagd om bij minister Van der Hoeven te bepleiten dat de samenhang tussen eten en bewegen op school aandacht krijgt. Als voorbeeld noemt Van Sluys dat de leraar tijdens de gymles in zou kunnen gaan op vragen als "hoe lang moet je bewegen om de calorieën van een zak patat te verbranden?*". Om hiervoor lesmateriaal te ontwikkelen, heeft het Voedingscentrum (het 'eet' instituut) samen met het NISB (het 'beweeg' instituut) subsidie voor een pilot-project aangevraagd.

Energiebalans
Een goed evenwicht tussen eten en bewegen is essentieel om overgewicht te voorkomen. Op school wordt aandacht besteed aan bewegen tijdens de gymles. Op andere momenten, zoals tijdens de biologieles, wordt aandacht besteed aan voeding. Maar kennisoverdracht over de energiebalans, de samenhang tussen eten en bewegen, ontbreekt. Juist deze samenhang is van belang bij het voorkomen van overgewicht. Overgewicht neemt de laatste jaren alarmerend toe, vooral bij kinderen en jongeren. Ten opzichte van 1980 is er bij 6-jarige meisjes sprake van een verdubbeling en bij 8-jarige jongens zelfs van een verdrievoudiging van het aantal kinderen waarbij sprake is van overgewicht. Afhankelijk van de leeftijd heeft 8 tot 16 procent van de jeugd overgewicht. Om een verdere escalatie van deze zorgwekkende situatie te voorkomen is het van belang dat kinderen leren wat een gezonde leefstijl en een gezond voedingspatroon inhouden.


* .93 minuten wandelen; 54 minuten fietsen, 33 minuten zwemmen

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie/