Gemeente Amsterdam

Meer cacao-opslagmogelijkheden in Amsterdamse haven

29 november 2005
---
Stefan Rutte

De Amsterdamse haven heeft meer opslagmogelijkheden gekregen voor cacaobonen. De burgemeester van Accra (Ghana), de heer Stanley Nii Adjiri Blankson, heeft de Accraweg en de eerste loods voor de cacao-op- en overslag van de Sitos Groep geopend. Havenwethouder Mark van der Horst benadrukt de noodzaak van de opslag: "Amsterdam is de grootste cacaohaven van de wereld. Jaarlijks wordt hier tussen de 500.000 en 600.000 ton cacaobonen aangevoerd, ongeveer 20% van de wereldproductie." De opening van de Accraweg en de Sitos cacaoloods valt samen met de start van het nieuwe cacaoseizoen, dat van november tot april loopt.

Om aan de groeiende vraag naar goede opslagruimte voor cacaobonen te voldoen, is op het terrein van Amsterdam Westpoint aan de Amerika-/Afrikahaven een loods van 20.500 m² gebouwd. Naar verwachting wordt de loods in 2006 uitgebreid naar 40.000 m². Deze loods is bestemd voor de Sitos Group en voldoet aan de nieuwste eisen van de brandweer. De totale investering bedraagt 7 miljoen euro.

De Sitos Group is in 2002 opgericht en heeft zich gespecialiseerd in de op- en overslag van onder meer cacao. Een deel van de aangevoerde bonen wordt in de Amsterdamse havenregio opgeslagen en/of verwerkt tot cacaoboter en cacaopoeder. De rest wordt gelijk doorgevoerd naar andere plaatsen in Europa. De nieuwe containerlijndienst tussen Amsterdam en Hamburg van de Dutch Feeder Lines, die onlangs van start is gegaan, is ook voor de doorvoer van cacao een welkome aanvulling. De verwachting is dat de aanvoer vanuit Ghana in de nabije toekomst nog zal groeien.

Pb-224