Gemeente Amsterdam

500 jaar openbare verlichting

29 november 2005
---
Webmaster

Gistermiddag, maandag 28 november, presenteerde Hester Maij, verantwoordelijk wethouder voor de openbare verlichting in Amsterdam in het museum EnergeticA het boekje `500 jaar openbare verlichting in Amsterdam' een geïllustreerd boekje met de beknopte geschiedenis van de openbare verlichting in Amsterdam en het boekje `Lichtroutes door de stad Dagtocht/avondwandeling'.

Lantaarns

De twee boekjes zijn speciaal gemaakt ter gelegenheid van 500 jaar openbare verlichting in de Hoofdstad, waarvoor de gemeente het symposium `De stad, het licht, de kleur en de emotie' heeft georganiseerd. Tijdens dit symposium kwam de beleving van licht en lichtkleur aan de orde. Ook werd de tentoonstelling `Lantaarns door de eeuwen heen' geopend.

116.000 lichtmasten, 133.500 armaturen en 140.000 lampen

Amsterdam viert namelijk dit jaar 500 jaar gemeentelijke zorg voor openbare verlichting. Wat in 1505 begon met de verplichting voor Amsterdammers om 's avonds op straat een lantaarn mee te nemen, is nu de gemeentelijke zorg voor het goed functioneren van 116.000 lichtmasten, 133.500 armaturen en 140.000 lampen en de hierbij behorende infrastructuur.

tentoonstelling `Lantaarns door de eeuwen heen'

Om een beeld te krijgen van de openbare verlichting in de stad kunnen Amsterdammers vanaf vandaag de tentoonstelling `Lantaarns door de eeuwen heen' bezichtigen. bij Museum EnergeticA, Hoogte Kadijk 400. Wilt u liever zien hoe de huidige verlichting van de stad werkt, loop dan mee met de stadswandeling op 8, 11 of 15 december of 8 januari.

Eerder dit jaar is een proef met de vernieuwde grachtenlantaarns van start gegaan waarbij er twee modellen lantaarns, de Kroonlantaarn en de Ritterlantaarn gepresenteerd zijn die de huidige lantaarns, die niet meer voldoen aan de eisen die momenteel aan openbare verlichting worden gesteld, gaan vervangen.