Gemeente Bedum


29 november 2005

Burgemeester Wilte Everts van Bedum heeft tijdens het afscheidsconcert van het Jachthoornkorps Bedum op zaterdag 26 november in het Trefcentrum Bedum een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Piet Hakkeling. Hakkeling richtte het korps in 1989 op en hij wist de het korps in een tijdsbestek van enige jaren aan de absolute top van Nederland te krijgen. Door gebrek aan instroom van nieuwe muzikanten wordt het korps opgeheven. Het Jachthoornkorps Bedum genoot niet alleen in Nederland bekendheid; ook in Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en België trad het korps geregeld met veel succes op.

Piet Hakkeling (Groningen, 1945) begon zijn muzikale loopbaan bij de christelijke harmonie Partimonium in zijn geboorteplaats. Bij dit gezelschap was hij van 1955 tot 1989 op verschillende gebieden actief, onder meer als instructeur. In 1989 richtte hij in zijn nieuwe woonplaats Bedum het Jachthoornkorps Bedum op. Het korps werd deels geformeerd uit muzikanten van de Bedumer muziekvereniging Concordia, die ter ziele was gegaan. Onder leiding van de heer Hakkeling verwierf het korps een zeer gedegen reputatie in het binnen en buitenland. Het Jachthoornkorps Bedum gaf onder meer acte de présence tijdens een herdenking van D-Day in Normandië. Het Bedumer korps kon zich op nationaal niveau meten met de top. Algemeen wordt erkend dat de heer Hakkeling de drijvende kracht achter deze successen is geweest.

De heer Hakkeling is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Aanleiding vormen zijn grote verdiensten voor de plaatselijke muziekcultuur. Burgemeester Everts reikte de versierselen uit tijdens het afscheidsconcert van het Jachthoornkorps. Dat concert had plaats op zaterdag 26 november in het Trefcentrum Bedum.