Politie Twente

29 november 2005

Hengelo

(

Politie Twente houdt vier verdachten bankoverval aan Tevens worden de aangehouden mannen verdacht van het gijzelen van de vestigingsmanager van de ABN-AMRObank en zijn zoon

Op maandag 26 september 2005 is de ABN-AMRObank gevestigd aan de Rotonde in Haaksbergen overvallen. In de vroege ochtend werden de 52 jarige vestigingsmanager van de bank en zijn 21 jarige zoon gegijzeld. De gijzeling vond plaats in de woning van de manager. De daders gingen er met zijn auto vandoor. Deze auto is dezelfde ochtend weer aangetroffen. De politie Twente is onmiddellijk een onderzoek gestart. Diverse passantenonderzoeken, buurtonderzoeken en technische onderzoeken hadden onder andere als resultaat dat op dinsdagochtend 29 november 2005, vier mannen werden aangehouden. De mannen, 24, 20,20 en 23 jaar, zijn allen afkomstig uit Enschede. In de woningen van de mannen wordt momenteel huiszoeking verricht. Hierbij zijn, tot nu toe, enkele wapens aangetroffen. De mannen zijn opgesloten voor nader onderzoek. Aangehouden mannen zijn niet eerder met de politie in aanraking geweest.

Betreffende overval en gijzeling zijn behandeld in de opsporingsprogramma's 'Onder de Loep' (RTV-Oost) en 'Opsporing Verzocht' (AVRO). Deze programma's hebben tevens een bijdrage geleverd aan het opsporen van deze mannen.

Meer informatie?
Bel Chantal Westerhoff
politie Twente,
Tel. 053-4555144

Oud persbericht:

Aanvulling op onderstaand persbericht:

In eerste instantie is gesproken over twee gijzelnemers, niet uitgesloten is dat het hier om meerdere personen gaat. Hoeveel is nog niet duidelijk. Wel is ondertussen duidelijk geworden dat de gijzelnemers vertrokken zijn met de auto van gegijzelde vestigingsmanager, een grijze Ford Mondeo met het kenteken 27-FD-RH. Uiteraard wil de politie Twente graag in contact komen met mensen die wellicht iets meer over deze gijzeling en inbraak kunnen vertellen of die de bewuste auto na maandagmorgen 08.00 uur hebben gezien. Zij worden verzocht telefonisch contact op te nemen met de politie Twente via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Inbraak in bank

Vestigingsmanager bank gegijzeld in zijn woning, bij bank ingebroken

Hengelo - Haaksbergen

Maandagmorgen 26 september omstreeks 08.10 uur werd een alarmmelding doorgeven van de ABN/Amro bank aan de Rotonde in Haaksbergen. Telefonisch kon het regionaal meldcentrum van de politie Twente geen contact krijgen met de bank en dan gelden de regels die m.b.t. dergelijke meldingen van toepassing zijn. Dit wil o.a. zeggen dat de bank niet benaderd mag worden. Om 08.25 uur werd doorgegeven dat in zijn woning in Hengelo de vestigingsmanager van de Haaksbergse ABN/Amro bank en zijn zoon de gehele nacht waren gegijzeld. Toen de beide gijzelnemers weggegaan waren konden vader en zoon zich bevrijden en de politie waarschuwen. Toen dit bekend werd en de mogelijkheid niet kon worden uitgesloten dat het een met het ander te maken kon hebben, werd besloten het bankgebouw in Haaksbergen volledig af te zetten en het verkeer om te leiden tot er meer bekend zou zijn. Ondertussen was ook bekend geworden dat er geen personeelsleden in het bankgebouw aanwezig waren. Even over elf uur werd door politiemensen de bank betreden en werd een onderzoek ingesteld. Duidelijk werd dat er was ingebroken, er werd niemand meer in het gebouw aangetroffen. Toen de politiemensen die dit onderzoek hadden gedaan om ongeveer 11.45 uur het pand hadden verlaten is de technische recherche naar binnen gegaan om een onderzoek naar het hoe van de inbraak in te stellen. De ruime afzetting werd opgeheven en het verkeer kon zijn normale weg vervolgen. Of de gijzeling in Hengelo en de inbraak in Haaksbergen iets met elkaar te maken hebben, moet nog verder worden onderzocht.

-----------------------

---- --