Provincie: tuinbouw Ens verdient toekomst

De provincie Flevoland steunt het plan van LTO-Noord en de Stichting "Revitalisering tuinbouwgebied Ens". Hiervoor stelt de provincie een bedrag van 10.000 euro beschikbaar. Met dit geld moet een gebiedscoördinator aan de slag om alle knelpunten die er binnen het glastuinbouwgebied Ens bestaan integraal aan te pakken. In de loop van 2006 moet er een voorstel liggen waarin staat hoe het gebied de komende 30 jaar vooruit kan.

De tuinders in het gebied, gesteund door Dorpsbelang Ens en de ondernemersvereniging Ens, komen tot de conclusie dat er veel moet gebeuren om het bestaande glastuinbouwgebied op een goede en duurzame manier te ontwikkelen.

Ook gemeente Noordoostpolder en waterschap Zuiderzeeland onderkennen een aantal problemen die de verdere ontwikkeling van het gebied in de weg staan. Zo ligt er een wens van de tuinders en de dorpsgemeenschap in Ens om de Enserweg veiliger te maken en een betere ontsluiting mogelijk te maken.

Daarnaast vormt de verkaveling en energievoorziening een probleem om tot nieuw vestiging of bedrijfsvergroting te komen. Op het gebied van water wordt binnen het gebied ervaren dat de waterafvoer en wateraanvoer knelpunten vormen.

Als al deze punten op een goede wijze met de betrokkenen in het gebied (de dorpsgemeenschap, gemeente en waterschap) tot een geïntegreerd uitvoeringplan kan leiden, betekent dat voor de provincie dat aan één van haar speerpunten in het landbouwbeleid verdere uitvoering wordt gegeven. Het doel is, dat de leefbaarheid van het platteland en de concurrentiekracht van de zittende en komende ondernemers met de uitvoering van de plannen wordt verbeterd.