Gemeente Den Haag

november 2005
Scholieren voorkomen fietsendiefstal (29 november)

Resultaten campagne "Zet je fiets goed vast, dan word je niet verrast" in Haagse Hout

Met de campagne "Zet je fiets goed vast, dan word je niet verrast" heeft stadsdeel Haagse Hout de eerste slag gewonnen in de strijd tegen de fietsendief. De resultaten van de acties in Bezuidenhout-Oost en
-Midden maken het stelen van een fiets een stuk moeilijker.

Achthonderd fietsen gegraveerd, 9000 zadelhoesjes uitgereikt en 4500 labels met tips aan fietssturen gehangen. Dit zijn de resultaten van vier donderdagen hard werken door honderd leerlingen van het Mondriaan College. Op de hoek Theresiastraat/Koningin Marialaan nodigden zij in september en oktober voorbijgangers uit hun fiets te laten graveren. De leerlingen zijn erg te spreken over de vele positieve reacties. Burgemeester Deetman en Pieter van Woensel, stadsdeelwethouder voor Haagse Hout, zijn trots op de inzet van de jongeren en de resultaten van de campagne.

De campagne "Zet je fiets goed vast, dan word je niet verrast" in Haagse Hout is een samenwerking tussen leerlingen van het Mondriaan College, politie en gemeente. Dit voorjaar enquêteerden de leerlingen de bewoners van Bezuidenhout-Oost en -Midden over fietsendiefstal. De uitkomsten van het onderzoek vertelden de leerlingen welke preventieve acties nodig waren.

De acties worden herhaald in het voorjaar en najaar van 2006. Bewoners van Haagse Hout kunnen het hele jaar door bij het stadsdeelkantoor een fietsbeugel aanvragen. Ook heeft politiebureau Overbosch een prijsvraag uitgeschreven voor het beste idee om fietsen nog beter te beschermen tegen fietsendiefstal. Uiterste inzenddatum is 15 december 2005. Meer informatie staat op www.denhaag.nl/haagsehout.

Veiligheidsplan
De campagne "Zet je fiets goed vast, dan word je niet verrast" maakt deel uit van het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars'. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2006 moeten de criminaliteit en overlast met 25 procent zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer één.