Gemeente Den Haag

november 2005
Elf haagse hofjes op monumentenlijst

Den Haag Hofstad en hofjesstad

Er is een procedure gestart om elf hofjescomplexen op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Burgemeester en wethouders doen dit vanwege de hoge cultuurhistorische waarde van de hofjes, hun gaafheid, bijzondere opzet en architectuur.

Leidraad bij de plaatsing is de inventarisatie van de Haagse Hofjes getiteld :
"De Verborgen Stad - 115 hofjes in Den Haag", die onlangs is verschenen.
Den Haag kent een groots verleden ten aanzien van hofjes. Wethouder Bruno Bruins (Monumentenzorg): "Aan het begin van de 20e eeuw telde Den Haag nog ruim 700 hofjes. Een groot aantal is echter in de loop der tijd gesloopt. Toch kan Den Haag naast het begrip Hofstad met recht ook bogen op de titel hofstad, want 115 hofjes en hoven zijn behouden gebleven en vormen heden ten dage een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Den Haag."

De hofjes, die nu op de gemeentelijke monumentenlijst worden geplaatst, liggen aan de Nieuwe Schoolstraat, Denneweg, Prinsegracht, Javastraat,
Cantaloupenburg, Malakkastraat, Korendijkstraat, Drogersdijk, Van Maerlantlaan, Minstreelstraat, Rederijkersstraat, Anna Bijnslaan, het Willem Beukelszplein en het Esmoreitplein.
Hofjes van boven lokaal belang zijn in een eerder stadium al door de Minister van OCW op de rijksmonumentenlijst geplaatst.