Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum

29 november 2005
Ons kenmerk
DGTL 05.005649
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

2
Uw kenmerk

-
Onderwerp
Evaluatie van de inzet het Ministerie van Verkeer en Waterstaat op het gebied van internationaal milieubeleid voor de luchtvaart

Geachte voorzitter,

Ik stuur u een ex post evaluatie van de inzet van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat op het gebied van internationaal milieubeleid voor de luchtvaart. Deze evaluatie is aangekondigd in de Rijksbegroting V&W 2004.

Tweede Kamerlid Gerkens heeft een motie ingediend om met voorstellen te komen waardoor luchtvaartmaatschappijen geprikkeld worden om te investeren in geluidsarmere vliegtuigen (motienummer 29 800 XII, nr 29). De Minister van Verkeer en Waterstaat heeft u toegezegd het beleid te onderzoeken dat andere Europese Staten voeren ten aanzien van het stimuleren van een stillere vloot. Dit onderzoek is meegenomen in deze ex post evaluatie van het internationaal milieubeleid. In het kader van de Evaluatie van de Schipholwet wordt nader gekeken naar de beleidservaringen van andere luchthavens binnen en buiten Europa. De resultaten van dat onderzoek worden begin 2006 verwacht en daaruit volgende conclusies zullen worden meegenomen in het Kabinetsstandpunt over de toekomstige ontwikkeling van Schiphol waarover ik u in 2006 zal rapporteren.

De Europese Commissie is in september 2005 met een Mededeling gekomen over het beperken van het broeikaseffect van de luchtvaart. Deze Mededeling zal in december 2005 in de Raad van de Europese Unie (Milieuraad) worden besproken. De Kamer zal binnenkort separaat worden geïnformeerd over het Nederlandse standpunt met betrekking tot deze Mededeling.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

mw drs M.H. Schultz van Haegen