Time : 1:32:06 PM
Date : Tuesday, November 29, 2005
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Early-Warning: Volksgezondheid waarschuwt voor gevaarlijk mengsel van cocaïne in België

In het kader van het "Early Warning System" werd het Programma Drugs van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) op de hoogte gebracht van een dodelijke intoxicatie in verband met cocaïne. Dat gebeurde in de nacht van 10 op 11 november in Blankenberge. Analyse van o.a. bloed, urine en lever van de overledene toonden de aanwezigheid aan van een grote hoeveelheid cocaïne. Ook hydroxyzine was aanwezig in de stalen die afgenomen werden van de overleden persoon. De kwantitatieve analyse van beide stoffen werd nog niet afgerond. Hierdoor kan nog niet uitgemaakt worden of de persoon overleden is door de inname van de combinatie van cocaïne met hydroxyzine. Zeker is dat deze persoon overleden is ten gevolge van de inname van drugs.

De aanwezigheid van hydroxyzine in cocaïnepreparaten werd al meerdere malen opgemerkt in België sinds september 2005. De analyse van 2 stalen gaf in het ene geval 68,5% cocaïne, 10,3% hydroxyzine en 3,8% cafeïne en in het andere geval 74% cocaïne en 12% hydroxyzine. Ook in Nederland en Frankrijk werden al dergelijke stalen teruggevonden begin 2005. In februari 2005 meldde Frankrijk een niet-dodelijke intoxicatie in verband met dit mengsel. De gebruiker vertoonde een ongewoon onbehagen, afwezigheid, beven en tachycardie (versnelde hartslag).

Hydroxyzine is een anti-allergisch middel met een sterk kalmerende werking op het centrale zenuwstelsel. Het wordt in de apotheek verkocht als kalmeringsmiddel. Gekende neveneffecten zijn hoofdpijn, duizeligheid, zwakte, prikkelbaarheid, lage bloeddruk, ademhalingsdepressie en afbraak van rode bloedcellen (=intravasculaire hemolyse). De effecten van het snuiven van hydroxyzine samen met cocaïne zijn niet bekend. Intraveneus injecteren is zeer gevaarlijk wegens het risico op afsterven van weefsels (=necrose).

Men moet nogmaals waarschuwen dat het gebruik van illegale drugs altijd gevaarlijk is. Gezien het steeds gaat om niet gecontroleerde samenstellingen kunnen druggebruikers nooit weten wat ze innemen.

Voor informatie:
Eline Van der Biest
Tel.: 02 642 57 12
e-mail: birn@iph.fgov.be

URL: http://www.health.fgov.be