Bestrijden voortijdig schoolverlaten levert geld op

Taskforce jeugdwerkloosheid


- Persbericht -

Elke euro investering in bestrijding voortijdig schoolverlaten levert maatschappelijk 3 euro op

Den Haag, 29 november 2005 - Investeren in de bestrijding van voortijdig schoolverlaten loont. Gemiddeld levert elke geïnvesteerde euro er drie op. Er is daarom geen reden te wachten met investeren in de bestrijding van voortijdig schoolverlaten. Die investering vergt wel politiek leiderschap omdat de investeringen pas over enkele jaren rendement opleveren. Dat zijn de conclusies van een onderzoek naar kosten en baten van voortijdig schoolverlaten dat professor Roel in 't Veld heeft uitgevoerd in opdracht van de Taskforce Jeugdwerkloosheid.

Omdat de positieve effecten van de investering zich pas op de langere termijn voordoen, roept In 't Veld de landelijke en locale politiek op over de grenzen van hun aanstellingstermijn heen te kijken. 'Het vergt politiek leiderschap en de nodige overtuigingskracht om tot een dergelijke investeringsbeslissing te komen', aldus In 't Veld. 'Veel van de kosten worden nu en bij 'onderwijs' gemaakt, terwijl de meeste baten zich voordoen in de toekomst, bij 'sociale zaken', bij de Belastingdienst, in de vorm van consumptie. De argumenten van deze business case hebben behoefte aan een politieke vertaling.'

De Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft het rapport 'Kosten en Baten van Voortijdig Schoolverlaten' aan de vooravond van de begrotingsbehandeling van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangeboden aan minister Van der Hoeven en staatssecretaris Rutte en aan staatssecretaris Van Hoof. De laatste maanden hebben de politiek en de bewindslieden van OCW verschillende suggesties gedaan om voortijdig schoolverlaten een halt toe te roepen. In een motie spreekt Tweede-Kamerlid Verhagen de wens uit te komen tot een leer-werkplicht voor jongeren tot 23 jaar. Wie voor zijn 23e jaar geen schooldiploma heeft op minimaal MBO-2 niveau (de zogenaamde startkwalificatie) moet verplicht kunnen worden terug te keren naar de schoolbanken om alsnog een diploma te halen of aan het werk te gaan. De bewindslieden van OCW hebben de aanval op de uitval geopend met snel in te voeren maatregelen en aanscherping van het huidige beleid voor de langere termijn, zoals een meld- en informatieplicht voor voortijdige schoolverlaters, verhoging van de leerplichtleeftijd tot 18 jaar en snelle invoering van een onderwijsnummer. Stabilisatie van het aantal voortijdige schoolverlaters (64 duizend per jaar) vinden zij onvoldoende.

Volgens het rapport van de Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft systeemverandering geen zin en zijn veranderingen binnen het bestaande onderwijssysteem veel effectiever, zoals het intensiveren van de zorgvoorzieningen binnen het onderwijs en het intensiveren van de begeleiding van de overgang van het vmbo naar het mbo. Ook integratie van arbeidsmarkt en onderwijs ziet In 't Veld als probaat middel. Die visie wordt gestaafd door de ervaring van het Albeda College in Rotterdam dat lessen heeft verplaatst van de school naar de winkelketen waar jongeren hun praktijkopleiding volgen (de Zuidplein-variant). Volgens In 't Veld vallen jongeren niet altijd uit onwil uit, maar vaak dankzij het bestaande onderwijssysteem. Het is veel goedkoper en effectiever oplossingen te bedenken die de oorzaken van schooluitval kunnen wegnemen dan leerlingen te dwingen zonder die oplossingen binnen het systeem te blijven.

Het rapport 'Kosten en Baten van Voortijdig Schoolverlaten' is beschikbaar via de website www.jeugdwerkloosheid.nl. Voor het rapport is een rekenmodel gehanteerd dat aantoont dat elke geïnvesteerde euro in bestrijding van voortijdig schoolverlaten gemiddeld drie euro oplevert. Het model is beschikbaar via de website www.rebelgroup.nl/ned/vsv. Iedereen wordt uitgenodigd de aannames en basisinformatie van het model op juistheid te toetsen.