Gemeente Ede

nummer 252 / Ede, 29 november 2005

nieuw systeem heeft geen gevolgen voor reizigers Provincie gaat regiotaxi aanbesteden

De provincie Gelderland gaat vanaf januari 2007 het collectief vraagafhankelijk vervoer (de regiotaxi) aanbesteden. In het verleden deden de regios dat, onder andere de regio West Veluwe Vallei voor de gemeenten Veenendaal, Barneveld, Wageningen, Ede en Rhenen. Aanbesteden door de provincie betekent dat de kwaliteit van de regiotaxi gehandhaafd blijft maar dat de gemeenten minder financiële risicos lopen.

De regiotaxi is momenteel een groot succes. Zo groot dat het systeem aan zijn eigen populariteit ten onder dreigde te gaan. De provincie Gelderland is als grote marktpartij beter in staat om scherpe contracten af te sluiten. De provincie is ook verantwoordelijk voor een goed openbar vervoer, en de regiotaxi is een vorm van openbaar vervoer.
In het nieuw systeem, dat vanaf 1 januari 2007 gaat draaien, biedt de provincie een voor ieder toegankelijke vorm van openbaar vervoer in de vorm van een regiotaxi op de markt. Gemeenten bieden mensen met een WVG-pas en 65 plussers de mogelijkheid om voor gereduceerd tarief van dit vervoer gebruik te maken.
Het uiteindelijke resultaat is dat er voor de gebruikers van de regiotaxi uiteindelijk niets verandert. Dat is goed nieuws, want als de regios het vervoer zelf zouden blijven aanbesteden zou de prijs sterk oplopen en de kwaliteit onder druk komen te staan.
---