Gemeente Ede

nummer 253 / Ede, 29 november 2005

Gemeente Ede krijgt 3 ton voor woonservicegebieden

De provincie Gelderland geeft de gemeente Ede een bijdrage van 300.000 Euro voor het ontwikkelen van woonservicegebieden. Met dit geld gaat de gemeente Ede een Masterplan opstellen voor de ontwikkeling van woonservicegebieden én een start maken met de inhoudelijke realisatie van een aantal van deze gebieden.

Het provinciale geld geld komt uit het programma Ontgroening en Vergrijzing. Gelderland vergrijst in een hoog tempo. In 2020 zullen veel meer ouderen dan nu een beroep doen op zorg en welzijnsdiensten. Ze willen daarbij het liefst zo lang mogelijk in de eigen omgeving wonen. Het provinciale programma Ontgroening en Vergrijzing ondersteunt deze wens. De provincie stelt in totaal 6 miljoen euro beschikbaar voor in totaal 45 voorbeeldprojecten op het gebied van woonservice-ontwikkeling. In de gemeente Ede krijgen naast de gemeente ook Opella en Vilente een bijdrage uit het programma Ontgroening en Vergrijzing van respectievelijk EUR 300.000 en EUR 200.000. De gemeente, Opella en Vilente hadden hun aanvragen gezamenlijk ingediend.
Het Edese project is een voorbeeldproject op het gebied van ontgroening en vergrijzing. Vooral de wijkgerichte aanpak sprak de provincie aan. Bij een gebiedsgerichte aanpak wordt een samenhangend pakket ontwikkeld op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Doel is het tot stand brengen van een passend en aantrekkelijk woongebied voor ouderen, mensen met beperkingen en anderen die van de dienstverlening gebruik willen maken.
In de gemeente Ede valt de uitvoering van het plan uiteen in twee onderdelen. Er komt een masterplan voor de ontwikkeling van woonservicegebieden. Op basis van analyses op wijk- en dorpsniveau, die vraag en aanbod op het gebied van wonen, welzijn en zorg inzichtelijk moeten maken, wordt het masterplan geschreven. Onderdeel van het masterplan is het opstellen van een programma voor de planning en realisatie van woonservicegebieden.
Het tweede deel is de inhoudelijke realisatie van de woonservicegebieden. Een woonservicegebied is een gewoon woongebied waar de zorg niet domineert, maar waar naast zelfstandige woningen een of meer woonvoorzieningen aanwezig zijn voor ouderen of mensen met beperkingen. Een woonservicegebied biedt een veilige woonomgeving, met een passend aanbod aan zorg- en welzijnsdiensten, en goede accommodaties waaruit de diensten geboden kunnen worden. Het gaat om een geïntegreerde aanpak van wonen, welzijn en zorg. De inhoudelijke en fysieke realisatie van woonservicegebieden vindt gefaseerd plaats vanaf januari 2006 tot juli 2008. In de gemeente Ede zijn de ontwikkelingen in Veldhuizen, Ede-West en Bennekom al in een gevorderd stadium. Daarnaast zitten in de planning in ieder geval ook Ede-Noord, Ede-Zuid en Lunteren, Wekerom en Ederveen.

---