Gemeente Ede

nummer 254 / Ede, 29 november 2005

Ede en cultura hebben ambitieuze plannen met bibliotheek

Boeken, CDs, DVDs en andere media lenen uit alle bibliotheken in Nederland; de bibliotheekcatalogus raadplegen op openbare computerterminals op vijf plaatsen in de gemeente; een virtuele bibliotheek en een makkelijk lezen-plein voor mensen die moeite hebben met lezen. Het zijn enkele ideeën uit de vernieuwingsagenda waar de gemeente Ede en Cultura subsidie voor hopen te ontvangen van de provincie Gelderland.

Het bibliotheekwerk maakt landelijk een grote vernieuwingsoperatie door. Het rijk heeft daarvoor 20 miljoen Euro beschikbaar gesteld. Dit geld wordt via de provincies verdeeld. Een voorwaarde voor het krijgen van gels is het indienen van een vernieuwingsagenda voor de jaren 2006 en 2007. De gemeente Ede en de Cultura bibliotheek gaan zon agenda samen bij de provincie indienen.
De Edese bibliotheek gaat samenwerken met die van Wageningen. Daardoor kunnen beide bibliotheken hun kwaliteit verhogen. In Bennekom en Lunteren worden de bibliotheekfilialen onderdeel van een brede school (school en partners), en verder wil de gemeente de openingstijden van de filialen in Bennekom en Stadspoort wat verruimen, zodat deze beter aansluiten op de schooltijden.
De Edese vernieuwingsagenda is zeer ambitieus. De gemeente hoopt dat de provincie dit ook ziet en de agenda op passende wijze zal honoreren


---