Gemeente Ede

nummer 255 / Ede, 29 november 2005

Ede vordert bij uitvoering klimaatbeleid

De gemeente Ede maakt vorderingen bij de uitvoering van de 22 activiteiten uit het Edese klimaatplan. Doel is een steentje bij te dragen aan vermindering van de klimaatproblematiek door energiebesparing en toepassing van duurzame energie, bijvoorbeeld in de eigen gemeentelijke gebouwen, bij woningbouw en bij burgers en bedrijven in Ede.

De gemeente maakt vorderingen op verschillende terreinen (het klimaatplan telt vier themas). Dit blijkt uit de tweede voortgangsrapportage, die vandaag door burgemeester en wethouders is vastgesteld.

Zelf doen
Bij de bouw van het gemeentelijke kantoorpand De Vleugel en bij de verbouwing van het raadhuis heeft de gemeente extra energiemaatregelen genomen. In het raadhuis wordt binnenkort een duurzame energievoorziening geïnstalleerd, met gebruikmaking van aardwarmte en
-koeling. Dankzij een planmatig energiebeheer vertoont het energieverbruik in de gemeentelijke kantoorgebouwen vanaf 2000 een dalende lijn. Ongeveer 25% van de door de gemeente ingekochte energie (voor gebouwen en openbare verlichting) is groene stroom. Een tiental scholen neemt deel aan een energiebesparingproject van de gemeente.
Voor 6 gemeentelijke objecten (stadskantoor De Doelen, een zwembad en 4 sporthallen) heeft de gemeente recent energiebesparingonderzoeken laten uitvoeren. Besluitvorming over te nemen maatregelen moet nog plaatsvinden.

Anderen stimuleren
De gemeente probeert niet alleen te doen wat ze zelf kan doen. Ook stimuleert de gemeente anderen in Ede om een steentje bij te dragen. Voor de Edese burgers zijn enkele acties gevoerd om de huishoudens te stimuleren tot energiebesparing. Voor een aantal Edese bedrijven heeft de gemeente, met subsidie van het ministerie van EZ, energiescans laten uitvoeren. De uitgevoerde scans maken kansen op energiewinst zichtbaar.

Onderzoeken duurzame energie
Verder voert de gemeente onderzoeken uit naar de toepassingsmogelijkheden van duurzame energie in Ede. Het onderzoek naar de plaatsing van drie windturbines langs de A30 is nog in gang. Het afgelopen jaar is o.a. gekeken naar de inpassing van de turbines op het nieuwe bedrijventerrein en naar het aspect verkeersveiligheid in relatie tot het autoverkeer op de A30. Besluitvorming wordt begin 2006 verwacht.
Ook heeft de gemeente verder onderzoek ingesteld naar de mogelijkheid om bedrijven op nieuwe bedrijventerreinen te verwarmen en te koelen via aardwarmte en -koude, met winst voor het milieu én voor de bedrijven. Voor benutting van de kansen voor toepassing van duurzame energie is soms nog nader onderzoek nodig of overleg met anderen (bijv. met marktpartijen), op grond waarvan besluiten kunnen worden genomen.

Overgang naar een duurzame energiehuishouding
De overgang van de huidige energiehuishouding naar een duurzame energiehuishouding zal nog jaren vergen. Vele partijen, niet alleen de overheid, zullen daarbij hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ede onderschrijft de landelijke en provinciale doelstellingen. Dit houdt in dat Ede in 2010 5% van het totale verbruik afkomstig wil laten zijn van duurzame energiebronnen (bio-energie, wind en zon). In 2020 moet het aandeel duurzame energie gestegen zijn naar 10%. Op dit moment is het aandeel duurzame energie in Ede ongeveer 1%. Leidraad voor de gemeente Ede op weg naar een duurzame energiehuishouding is het in 2003 vastgesteld klimaatplan Energie(k) in Ede. Dit plan heeft acties benoemd voor een periode van vier jaar. Het tweede jaar is nu verstreken. De komende twee jaar gaat de gemeente verder op de ingeslagen weg. Aan het eind van de periode zal een evaluatie plaatsvinden, om te bezien op welke wijze de gemeente verder wil blijven werken aan klimaatbeleid.

---