Ingezonden persbericht


Persbericht

29 november 2005

Slotconferentie WERKGOED in teken van toekomst

Concreet resultaat bereikt in vijf jaar Arboconvenanten Bouw

Met een feestelijke conferentie in het Cobramuseum in Amstelveen is op 24 november jl. vijf jaar Arboconvenanten Bouw afgesloten. Er werd teruggeblikt op de resultaten en gediscussieerd over de toekomst van het arbeidsomstandighedenbeleid. Centraal stond de rol van de sociale partners bij gezond en veilig werken in de bouw. De overheid wil de verantwoordelijkheid grotendeels bij de markt neerleggen en de regelgeving terugdringen. Werknemers- en werkgeversorganisaties vrezen echter onveilige situaties en rechtsongelijkheid.

Sprekers waren Staatssecretaris Henk van Hoof van het ministerie van SZW; Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman; Dick van Haaster, voorzitter FNV Bouw; Arend van Wijngaarden, voorzitter Hout- en Bouwbond CNV en Cees van Vliet, directeur Arbouw. Onder leiding van radio-presentator Marjolijn Uitzinger ontstond vervolgens een - bij tijd en wijle felle - discussie over de toekomst van arbeidsomstandighedenbeleid in de bouw. Actrice Loes Luca sloot de conferentie op hilarische wijze af in de rol van 'Arbovoorlichter'.

Concrete resultaten

Het Arboconvenant Bouw heeft concrete resultaten opgeleverd op het gebied van minder fysieke belasting, minder blootstelling aan kwartsstof en minder werkdruk. Voorbeelden zijn de beleidsregel Tillen, ontwikkeling van kwartsstof-arme apparatuur en een metseltroffel met minder pols- en armbelasting, intensieve voorlichting over gebruik van hulpmiddelen en nieuwe methodes om het werk in de bouw beter te organiseren en zo werkdruk te verminderen. Een aantal lopende projecten wordt voortgezet door Arbouw.

Werkdruk uitvoerder groot

Dat het thema werkdruk (een van de convenantthema's) zeer actueel is, blijkt ook uit het onderzoek dat de Arbeidsinspectie in 2005 heeft uitgevoerd. Eén op de drie uitvoerders heeft te maken met zo'n grote werkdruk dat er een verhoogd risico is op gezondheidsklachten. "De Arbeidsinspectie pleit daarom voor een betere onderlinge afstemming tussen medewerkers, een scherpere taakverdeling en een verlichting van het takenpakket van de uitvoerder," aldus staatssecretaris Van Hoof.

12.500 bezoeken Arbovoorlichters

De conferentie vormde ook de afsluiting van het Arboconvenant Arbovoorlichting, waarbij twintig arbeidsongeschikt geraakte werknemers uit de bouw zijn ingezet om voorlichting te geven op bouwplaatsen. Met 12.500 bezoeken zijn in vier jaar tijd meer dan 100.000 mensen bereikt. Inmiddels zijn de meeste voormalige Arbovoorlichters weer aan het werk in een nieuwe functie.

Deregulering in discussie

In hun lezingen en tijdens het afsluitend debat spraken de vakbonden hun zorg uit over de toekomst van veilig en gezond werken in de bouw. Nu de overheid regelgeving wil schrappen en de verantwoordelijkheid bij werkgevers en werknemers wil neerleggen vreest men voor verslechtering van de arbeidsomstandigheden, terwijl het aantal ongevallen en het ziekteverzuim in de bouw nog steeds te hoog is. Dick van Haaster van FNV Bouw: "Bovendien ontstaat rechtsongelijkheid doordat werknemers per sector een andere veiligheids- en gezondheidsbescherming krijgen. Daar zijn we zeer op tegen."

Staatssecretaris Van Hoof verwoordde het kabinetsstandpunt door te stellen dat de veiligheid het beste kan worden bevorderd door de bouwsector zelf, waarbij werknemers elkaar en hun werkgever aanspreken op veilig werken. Hij nodigde de bonden en werkgevers uit om over deze zaken door te praten.

Arboconvenant Bouw

WERKGOED is de projectnaam van het Arboconvenant Bouw, waarmee de werkgeversorganisatie Bouwend Nederland, de vakbonden FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen gezond werken in de bouw stimuleren. Het convenant liep van oktober 2001 tot oktober 2005.

Tekst bij foto: Tijdens de discussie met van links naar rechts: Brinkman, Uitzinger, Van Oorschot (Bouwend Nederland), Van Vliet (Arbouw), Van Wijngaarden, Van Hoof en Van Haaster.

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie:

Voor meer informatie over WERKGOED kunt u kijken op www.werkgoed.nl of contact opnemen met communicatieadviesbureau DeJong&Verder, tel. (0344) 65 25 20, info@dejongev.nl.

Van de foto is op aanvraag ook een HR-jpg beschikbaar.