Provincie Zeeland


Uitreiking Zeeuwse Prijs voor Kunsten en Wetenschappen

Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben, mede op advies van de Raad voor de Cultuur Zeeland, besloten de Zeeuwse Prijs voor Kunsten en Wetenschappen uit te reiken aan de heer Ad van t Veer, vertrekkend directeur van de Stichting Nieuwe Muziek Zeeland.

Hij heeft de afgelopen dertig jaar met Nieuwe Muziek een initiatief neergezet dat niet alleen in Zeeland, maar ook landelijk, grote uitstraling heeft. Nieuwe Muziek heeft lijnen uitgezet naar de beeldende kunsten, raakvlakken gezocht en zo het draagvlak verbreed van de hedendaagse kunsten in Zeeland. Met zijn persoonlijke inzet, zijn gedrevenheid en zijn doorzettingsvermogen heeft hij concerten georganiseerd, een ensemble opgericht en een podium gecreëerd waar muziek ten gehore wordt gebracht, die dertig jaar geleden volkomen nieuw was en inmiddels behoort tot gewaardeerde en geaccepteerde muziek. Jonge Zeeuwse componisten kregen van hem een kans en bij de oprichting van het Festival Nieuwe Muziek heeft hij in Zeeland als een der eersten een platform voor nieuwe muziek voor uitvoerende musici geboden.

Het is de veertiende keer dat de Zeeuwse Prijs voor Kunsten en Wetenschappen is toegekend. De heer Ad van t Veer is de laatste winnaar van deze prijs. In de nota Cultuur continu; provinciale cultuurnota 2005-2008 is vastgelegd dat de Zeeuwse Prijs voor Kunsten en Wetenschappen wordt omgevormd tot de (algemene) Zeeuwse cultuurprijs. Het is de bedoeling dat deze nieuwe cultuurprijs eens in de twee jaar wordt toegekend en uitgereikt.

29 november 2005; J. Christiaansen; telefoonnummer 0118-631396; nummer 160