Ministerie van Justitie

Persbericht

Sluiting penitentiaire capaciteit in verband met brandveiligheid 29 november 2005
Tijdens het debat met uw Kamer op 27 oktober 2005 naar aanleiding van de brand in het detentiecentrum Schiphol-Oost, heb ik aangegeven dat diezelfde dag een inventarisatie in gang was gezet inzake de brandveiligheids-voorzieningen in alle justitiële inrichtingen. In het debat met uw Kamer op 10 november 2005 over de opvang van de slachtoffers van de brand heb ik toegezegd uw Kamer per brief te informeren over de uitkomsten van deze inventarisatie. Hierop vooruitlopend wil ik u thans reeds informeren over het navolgende door mij genomen besluit.

Naar aanleiding van de inventarisatie heb ik besloten om de unitbouw van de penitentiaire inrichting De Kruisberg te Doetinchem vervroegd (sluiting was voorzien in 2007) uit de roulatie te nemen, omdat investeringen die de brandveiligheid op langere termijn moeten garanderen niet in verhouding staan tot de resterende gebruiksduur. Per heden is aangevangen met het sluiten van deze unitbouw (ca. 80 plaatsen). Ik heb de lokale ondernemingsraad daarover geïnformeerd. De daar gehuisveste gedetineerden worden momenteel naar andere locaties overgebracht.

Het afgelopen jaar was sprake van voldoende penitentiaire capaciteit, waardoor al geruime tijd incidentele versnelde ontslagen (IVO's) niet meer voorkwamen. Ook het elders onderbrengen van de gedetineerden uit het te sluiten deel van p.i. De Kruisberg is zonder IVO's mogelijk. Wel is het uiteraard zo dat iedere vermindering van capaciteit het vermogen vermindert om toekomstige fluctuaties op te vangen in het aanbod van in te sluiten personen. Daarmee neemt de kans op nieuwe IVO's toe.

Ik vertrouw erop u hiermee voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Justitie