Provincie Utrecht

Reconstructie N228 Oudewater-Montfoort

29-11-2005 -

Op 29 november hebben gedeputeerde staten van Utrecht hun goedkeuring gegeven aan een gewijzigd plan voor de reconstructie van de provinciale weg N228 tussen Oudewater en Montfoort. Het nieuwe, gewijzigde plan vervangt een eerder plan dat te weinig draagvlak had bij bewoners en bedrijven. In het nieuwe plan zijn de meeste inspraakreacties verwerkt.

Evenals het eerdere plan, voorziet het nieuwe plan in een aantal wijzigingen in de inrichting van de weg met als doel de weg veiliger te maken. Hierbij wordt rekening gehouden met de relatief smalle weg die op een dijklichaam ligt en die gebruikt wordt door veel verschillende weggebruikers met verschillende belangen (doorstroming, veiligheid fietsers, grote transporten en OV, bereikbaarheid hulpdiensten).

In het nieuwe plan is ook meegenomen het gedeelte van de N228 tussen de rotonde Willeskop en de komgrens Montfoort, zodat de reconstructie nu het gehéle wegvak tussen Oudewater en Montfoort betreft. Gedeputeerde Mik: "Met dit aangepaste plan wordt de belofte ingelost die ik op de informatieavond van 17 mei heb gedaan, om het plan naar aanleiding van de reacties te wijzigen."

Geen slingers maar plateaus
In het nieuwe plan blijft de huidige indeling van de weg gehandhaafd, behalve in de twee huidige 60 km-bochten. In deze bochten komt een vrijliggend fietspad aan beide zijden van de weg en wordt de rijbaan ten behoeve van de vrachtauto's iets verbreed. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de belangrijkste kritiek op het vorige plan, waarin een fietspad aan één kant van de weg was verwerkt.
Het idee om de bus óp de rijbaan te laten halteren in plaats van ernaast, is in het nieuwe plan verlaten. Naar het oordeel van omwonenden zou dit teveel files veroorzaken. In plaats van de eerder bedachte slingers bij de bushaltes, komen er 12 plateaus tussen de rotonde Willeskop en de komgrens van Oudewater om eenzelfde veiligheidseffect te bereiken. Ook komt er een plateau tussen de rotonde Willeskop en de komgrens Montfoort.

Overal 60 km/uur
Evenals in het vorige plan, krijgt het gehele wegvak tussen Oudewater en Montfoort een snelheidsregime van 60 km/uur. Daarnaast wordt er op het hele traject een inhaalverbod ingesteld waarbij een uitzondering geldt voor het inhalen van landbouwverkeer en brommobielen. Elektronische borden langs de weg geven aan of een automobilist zich houdt aan de limiet van 60 km/uur. Politie en Openbaar Ministerie zijn tevreden over het nieuwe plan en zullen regelmatig snelheidscontroles uitvoeren.

Inloopavond
Op maandag 19 december is er een inloopavond voor aanwonenden, belanghebbenden en belangstellenden. Deze inloopavond begint met een inleiding van gedeputeerde Mik en een korte toelichting op het plan, waarna er gelegenheid is de tekeningen te bekijken en nadere uitleg te vragen, toegesneden op de eigen situatie. De inloopavond vindt plaats in zalencentrum Verenigingsgebouw St. Joseph, Heiligenlevenstraat 4 in Montfoort. Aanvang 20:00 uur. Aanwonenden en andere bij de provincie bekende belanghebbenden ontvangen een uitnodiging voor deze avond. Ook via een publicatie op de gemeentepagina's van Oudewater en Montfoort brengt de provincie de inloopavond onder de aandacht van de overige belanghebbenden en belangstellenden.

Planning uitvoering
Voordat met de uitvoering kan worden gestart moet nog een onderzoek worden uitgevoerd naar de gevolgen van het nieuwe plan voor de geluidbelasting op de nabijgelegen woningen. Ook moet er een luchtkwaliteitstoets worden uitgevoerd. Voor het instellen van de 60 km/uur en het inhaalverbod moet een verkeersbesluit worden genomen, waaraan een bezwarentermijn is gekoppeld. Na het verleggen van kabels en leidingen, kan naar verwachting in het tweede kwartaal van 2006 worden gestart met de uitvoering van de reconstructie. Bewoners, weggebruikers en andere belanghebbenden zullen voorafgaande en tijdens de uitvoering tijdig worden geïnformeerd over hinder, afsluitingen en omleidingen tijdens de werkzaamheden.

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon 030 258 3319

Laatst gewijzigd op 29-11-2005. Paginabeheer: Clara van Foreest