Socialistische Partij

SP dient opnieuw een motie in voor generaal pardon

29-11-2005 * Het drama rond de uitzettingen van asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, duurt nog steeds voort. Zelfs het congres van regeringspartij D66 sprak zich onlangs in een ruime meerderheid uit vóór een pardonregeling die een eind zou maken aan veel menselijk en maatschappelijk leed. Reden voor SP-Kamerlid Jan de Wit om vandaag opnieuw een motie voor een generaal pardon in stemming te brengen.

Jan de Wit Anderhalf jaar nu wordt gewerkt aan het uitzetten van de `groep van 26.000' waarvan er inmiddels nog zo'n 15.000 over zijn. Het gaat om asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet hun asielverzoek hebben gedaan. Dit zijn mensen die minimaal vijf jaar in Nederland zijn, en soms nog veel langer.

De SP kent dossiers van asielzoekers die al meer dan 12 jaar legaal in Nederland verblijven. Zij hebben hier kinderen gekregen, de Nederlandse taal geleerd en vrienden gemaakt in de gemeenten waar ze wonen. En nu moeten ze weg. Naar landen als Afghanistan, Iran, Angola, Burundi. Soms spreken hun kinderen niet eens de taal van het land van herkomst, en hebben de ouders iedere kans op een menswaardige toekomst daar verspeeld door de ellelange procedures hier. Het is niet voor niets dat zoveel aangekondigde uitzettingen leiden tot lokale protesten, handtekeningenacties en oproepen aan de politiek om in dit éne geval een uitzondering te maken.

SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit wordt dagelijks geconfronteerd met de schrijnende verhalen. "Het menselijk leed dat het uitzettingsbeleid oplevert is enorm. Minister Verdonk roept dat haar beleid succesvol is, maar over wat er echt met deze mensen gebeurt, wil ze het niet hebben. Maar liefst veertig procent van de mensen wier dossier nu behandeld is, is de illegaliteit ingegaan. Honderden mensen zwerven over straat en zitten in de noodopvang. Daar is werkelijk niemand bij gebaat, ik kan dat moeilijk een succes noemen."

Inmiddels zijn ook de leden van regeringspartij D66 overtuigd van de wenselijkheid van ander beleid. Op 5 november nam het congres van D66 een motie aan, waarin wordt gevraagd om een `specifieke pardonregeling' van deze groep. Zelfs de Kamerleden van D66 stemden met de motie in. De Wit: "Ik heb de afgelopen anderhalf jaar tevergeefs getracht D66 te doordringen van de ellende die dit uitzetbeleid veroorzaakt, dus ik was uiteraard erg blij met de uitspraak van het congres én de instemming van de D66-Kamerleden. Ik heb meteen het initiatief genomen om bij de behandeling van de Justitiebegroting, waar ook het asielbeleid onder valt, een motie in te dienen die de regering vraagt om zo'n pardonregeling. Om het D66 gemakkelijk te maken heb ik de tekst van hun motie bijna letterlijk overgenomen in die van mij."

De motie van Jan de Wit is medegetekend door de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie. Er wordt vanmiddag over gestemd.