Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

29-11-2005

De VROM-Inspectie gaat samen met gemeenten bekijken waarom enkele platte daken bedekt met sneeuw de afgelopen dagen zijn ingestort. Het onderzoek moet onder meer duidelijk maken of de regels voor de dakconstructies aangepast dienen te worden.

Het ministerie van VROM stelt eisen aan de constructie van een plat dak en hoeveel sneeuw deze ten minste moet kunnen dragen. Maar de laatste dagen zijn enkele daken ingestort en vele platte daken beschadigd, terwijl het pak sneeuw dat erop lag kleiner was dan de norm. Uit het ingestelde onderzoek moet blijken of deze regels ,,voldoende'' zijn.
In de eerste plaats vraagt VROM de gemeenten, waar het probleem speelt, in kaart te brengen wat er mis is gegaan en om welke gebouwen het gaat. Zowel de staat van de dakconstructie, de (bijzondere) weersomstandigheden als de bouwregels moeten in die inventarisatie meegenomen worden.
De verwachting is dat de VROM-inspectie begin 2006 de resultaten van het onderzoek kan presenteren.

Eerder onderzoek
Platte daken en hun instortingsgevaar zijn al vaker onderwerp van onderzoek geweest, omdat al herhaaldelijk dergelijke daken het begaven naar een fikse zomerse hoosbui. De constructies bleken het regenwater niet te kunnen dragen. Onlangs is daarom de Parktijkrichtlijn 6703 (Wateraccumulatie) verschenen.
Zie nieuwsbericht.