Gemeente Smallingerland

Buurtbudget
29 november 2005

BUURTBUDGET

U bedenkt het plan,

U helpt mee bij de uitvoering,

De gemeente levert een bijdrage

Als Smallingerlander woont u in een leuke straat, in een aardige buurt, maar toch blijft er altijd nog genoeg te wensen over. Een bank in het park, een leukere aankleding van het openbaar groen, een hondenuitlaatplek, of⦠vult u maar iets in wat volgens u de leefbaarheid van uw directe woonomgeving ten goede komt.

Sinds 2004 stelt de gemeenteraad van Smallingerland jaarlijks ruim ⬠90.000,-- beschikbaar voor dit doel. Per project kan maximaal ⬠7.500,-- (zie ook bij punt financiering) bijgedragen worden door de gemeente. Dat wordt niet in geld uitgekeerd maar in materiaal en/of manuren van de gemeentelijke diensten. Elk dorp of wijk heeft minimum ⬠3.850,-- te besteden. Als voor 1 oktober van het betreffende jaar geen verzoek is ingediend vervalt dit recht.

De belangrijkste spelregel is dat de voorziening openbaar toegankelijk moet zijn en ten dienste moet zijn voor zoveel mogelijk (zo niet alle) inwoners van een dorp of wijk.

Inmiddels werden diverse subsidieverzoeken gehonoreerd, zoals:
* Dierenverblijf in Oudega

* Monument in Rottevalle

* Ooievaarsnest in Opeinde

* Dorpsplattegrond in Nijega

* Diverse banken en speeltoestellen in diverse dorpen en wijken.

Onlangs zijn naar aanleiding van de ervaringen in 2004 en dit jaar en in overleg met de diverse wijkraden en dorpsbelangen de regels wat aangepast.

De complete regeling Buurtbudget met de kwaliteitseisen en de daarbij horende toelichting liggen vanaf 2 december 2005 6 weken ter inzage bij de Publieksbalie in het gemeentehuis.

Hoe werkt het buurtbudget?

Het indienen van een plan

* Zorg ervoor dat uw plan voldoet aan de voorwaarden die hier zijn beschreven

* Maak gebruik van het standaardformulier dat verkrijgbaar is via het bestuur van uw wijkraad of dorpsbelang of vraag het op via deze website onder "uw buurt";

* Vul ook de bijlagen in;

* Dien uw plan voor 1 oktober van het betreffende jaar in bij het bestuur van uw wijkraad of dorpsbelang (voor adressen zie gemeentegids Smallingerland);

* Het bestuur van de wijkraad of dorpsbelang kan u wellicht helpen bij het maken van het plan en het indienen van de aanvraag;
* Is er geen wijkraad, stuur het plan dan rechtstreeks naar de gemeente (postbus 10.000 9200 HA Drachten, t.a.v. Sietze van der Weij).

Voorwaarden

* Maak een goed plan. Het liefst samen met mensen uit uw buurt, straat, wijk of dorp;

* Er zijn minimaal 25 personen nodig om het plan mee te ondertekenen of het bestuur van uw vereniging van dorpsbelangen of de wijkraad ondersteunt uw (individuele) aanvraag.;

* Bij de uitvoering van het plan moet u ook zelf betrokken zijn. Geef deze betrokkenheid aan in een bijlage bij uw plan;
* Voeg ook een begroting toe. Uit de begroting moet duidelijk blijken dat u ook zelf een financiële bijdrage levert. Dat kan bijvoorbeeld door fondswerving. Hierbij is de verhouding 80 â20 (80% gemeente en 20% inbreng dorp of wijk) de uitgangspositie. Het college kan in voorkomende gevallen hiervan afwijken.


* Andere voorwaarden: - het plan moet betrekking hebben op

verbeteringen in uw directe woonomgeving;


* over het plan moet niet in een eerder stadium al een besluit zijn genomen;

* een plan moet niet in strijd zijn met gemeentelijk beleid en geen onderdeel zijn van lopende projecten of procedures;
* het plan moet op korte termijn â in ieder geval binnen een jaar - zijn te realiseren.

Wat gebeurt er met uw plan


* het bestuur van de wijkraad of het dorpsbelang maakt een advies bij uw plan en stuurt het binnen 4 weken door naar de gemeente;


* binnen 4 weken wordt een besluit door het college van b. en w. genomen en ontvangt u een bericht;


* het bericht houdt in dat: - het plan is gehonoreerd;


* het plan is afgewezen (omdat het niet voldoet aan de

voorwaarden);


* het plan meedoet in de volgende ronde (omdat het

budget op was);


* het plan naar een andere afdeling van de gemeente

wordt gestuurd (omdat het daar thuishoort).

* In de beschikking wordt aangegeven wie voor de uitvoering van de werkzaamheden gaat zorgen.

Financiering

Als het plan is gehonoreerd is de gemeentelijke bijdrage maximaal ⬠7.500,=. De regeling kent geen minimum. Het geld wordt niet ter beschikking gesteld aan u maar aan de uitvoerende gemeentelijke dienst. Op een verzoek boven de ⬠7.500,-- wordt na 1 oktober een besluit genomen en is onder meer afhankelijk van het feit of er dan voldoende budget aanwezig is.

Meer informatie

Op deze website onder "uw buurt" kunt u meer lezen over dit project. Ook kunt u contact opnemen met de gemeente (Sietze van der Weij,: 0512-581591 of s.van.der.weij@smallingerland.nl). Verder is het bestuur van uw wijkraad of dorpsbelang op de hoogte.