Gemeente Westerveld

29-11-2005
Nieuws uit de gemeenteraad van 24 november

De gemeenteraad vergaderde op 24 november. Er werd onder andere gesproken over de gemeenschappelijke sociale dienst met Steenwijkerland en over de herinrichting van de Dorpsstraat in Uffelte. De belangrijkste nieuwsfeiten vindt u als u hieronder doorklikt.

Intergemeentelijke sociale dienst Steenwijkerland en Westerveld.

De raad gaf groen licht aan het college om een gemeenschappelijke sociale dienst te vormen van de gemeenten Steenwijkerland en Westerveld. Voor de raad was belangrijk dat het beleid een zaak van elke gemeente afzonderlijk blijft en dat de samenwerking alleen gaat over de uitvoering en de bedrijfsvoering. Behalve door zelf het beleid te bepalen houdt de raad een vinger aan de pols via de jaarlijkse begroting van de nieuwe dienst.

Vanuit de raad werd benadrukt dat de kwaliteit van dienstverlening niet alleen op peil moet blijven, maar dat die kwaliteit ook periodiek gemeten moet worden. Wethouder Martens zei dat de bedrijfsvoering weliswaar zakelijker kan en zal worden, waardoor ook een financieel voordeel wordt behaald, maar dat de menselijke kant het uitgangspunt blijft in de nieuwe opzet. In de jaarplannen wordt dit uitgangspunt uitgewerkt en op basis daarvan kan de raad dit blijven controleren.

Ook gaf de wethouder aan dat de loketfunctie voorlopig nog in het gemeentehuis blijft en pas verhuist als een nieuw gebouw in Steenwijk is gerealiseerd. Ook de dienstverlening aan het publiek in de vorm van een zorgloket voor informatie en doorverwijzing over allerlei vormen van zorg en welzijn komt en blijft in het gemeentehuis.

De samenwerking start op 1 januari 2006 en de verwachting is dat de eenwording op 1 januari 2007 ook in praktisch opzicht een feit zal zijn.

Kinderen van asielzoekers.

De fractie van Progressief Westerveld stelde voor om steun te geven aan een motie van de gemeente Hellevoetsluis, waarin gepleit wordt voor het kunnen afmaken van het schooljaar door kinderen van asielzoekers. Behalve van de PvdA kreeg het voorstel geen steun; wel werd afgesproken dat de gemeente kijkt op welke andere manier aandacht aan dit probleem kan worden gegeven.

Herinrichting Dorpsstraat Uffelte.

De fracties van de VVD en Progressief Westerveld vonden dat het college niet goed heeft gecommuniceerd met de dorpsgemeenschap Uffelte over de herinrichting van de Dorpsstraat. Volgens de heer Borgers (VVD) heeft de gemeente niets gedaan met de uitkomst van een gehouden enquete over het al of niet hergebruiken van de bestaande klinkers. Hij vond de frustratie van de Uffelters dan ook begrijpelijk. Wethouder Geertsma zei dat de enquete een idee was van de dorpsgemeenschap zelf. De nadelen van hergebruik wogen volgens de wethouder zwaarder dan de voordelen ervan. Hergebruik zou leiden tot een bont geheel, een kortere levensduur en een financieel nadeel. Niettemin toonde de wethouder zich bereid nog eens met de dorpsgemeenschap aan tafel te gaan zitten om de misverstanden rond de communicatie uit de weg te ruimen.

Volgende vergaderingen

Op 6 december vergadert de raad over het woonplan. De kadernota voor het buitengebied komt aan de orde in een opiniërende raadsbijeenkomst op 14 december. Deze vergadering wordt gehouden in Hotel Brinkzicht in Diever en begint om 20.00 uur. De raad komt dit jaar voor het laatst bijeen op 22 december. Dan komen onder meer de belastingvoorstellen voor 2006 aan de orde.

Voor meer informatie

Over de raadsvergaderingen kunt u contact opnemen met Simon Ronda, griffier, tel.nr.: (0521) 349 350.
Agendaâs, vergaderstukken en verslagen (mét geluidsweergave) vindt u op deze website onder Gemeenteraad.