Provincie Noord-Holland

29-11-2005

Onderwerp

Chinese provincie Shandong blijft belangrijke economische partner

Marieke Ottevanger

De provincie Noord-Holland gaat op economisch gebied nauwer samenwerken met de Chinese provincie Shandong, met welke provincie sedert 1995 een vriendschapsrelatie wordt onderhouden. Het college van Gedeputeerde Staten heeft hierover vorige week afspraken gemaakt met gouverneur Han van Shandong, die op het provinciehuis met een delegatie te gast was. Han gaf aan een permanente vestiging te willen openen in Noord-Holland om de samenwerking tussen het Noord-Hollandse en Chinese bedrijfsleven verder te bevorderen.

Van de 132 buitenlandse relaties is Noord-Holland een key-relation, zo liet de gouverneur weten. Shandong is een kustprovincie met meer dan 90 miljoen inwoners en kent het hoogste groeicijfer van China in 2005.

Gedeputeerde Staten en Gouverneur Han zien mogelijkheden tot samenwerking op het gebied van landbouw (technologie en logistiek), toerisme, milieu (nieuwe energie, riolering, afvalwater) en jachtenbouw.

In januari 2006 worden de mogelijkheden voor de wederzijdse marktsectoren onderzocht.

Website

Gedeputeerde Staten hebben de heer Han op de hoogte gesteld van de website www.azie-noordholland.nl, die de provincie Noord-Holland onlangs lanceerde. Deze site kan ondersteunend zijn bij het onderzoek en biedt ondernemers uit de provincie Noord-Holland en de zusterrelatie(s) in Azië de mogelijkheid on-line elkaar te vinden.

Shandong Representative Office

Om de marktpartijen uit Noord-Holland en Shandong makkelijker met elkaar in contact te laten komen, wordt eveneens in januari 2006 onderzocht of er een Shandong Representative Office in Noord-Holland kan worden geopend.

Het Noord-Hollandse provinciebestuur is zeer tevreden met de gemaakte afspraken. Intensivering van de relatie met Shandong betekent kansen voor ons bedrijfsleven. Ondernemers die over de grens willen en kunnen ondernemen, moeten nú aanhaken, aldus Economie gedeputeerde Hans Schipper, tevens verantwoordelijk voor het promotie- en acquisitiebeleid.

Missie 2006

Op uitnodiging van gouverneur Han zal in september 2006 een bestuurlijke en een zakelijke missie een tegenbezoek brengen aan Shandong.