Dienstenbond CNV

Algemene Banken CAO nog niet rond
29-11-2005

Op woensdag 23 november 2005 zijn er wederom inhoudelijke besprekingen gevoerd voor een nieuwe AB CAO. Er is constructief overlegd ,maar van een akkoord is nog geen sprake. Belangrijke geschilpunten blijven het loon, Vut Levensloop en Pensioen. De overige punten zoals WIA/WGA (loonaanvullingen bij arbeidsongeschiktheid), ziektekosten, levensfasebewust personeelsbeleid zijn overbrugbaar.

Waar zitten de verschillen?

Loon:
De werkgevers zijn voorstander van een langdurige CAO-afspraak. Zij stellen een looptijd voor van 2 jaar. Door vakbonden is daar positief op gereageerd waarbij een loonontwikkeling is voorgesteld van structureel 2% per 1 januari van elk jaar. Werkgevers willen op dit moment niet tegemoet komen aan deze eis. Zij stellen een loonontwikkeling voor van 1% per jaar met daarbij tweemaal een incidentele uitkering van 1%.

Vut Levensloop en Pensioen:
Daarover is in de huidige CAO al een afspraak gemaakt. Echter door experts is een berekening gemaakt dat er een door wijziging van wetgeving op het basis protocol een besparing ontstaat van 2,8%. Vakbonden stellen voor deze gehele besparing aan te wenden voor besteding binnen de nieuwe pensioenafspraken bij een onderneming. Mocht die 2,8% niet te besteden zijn binnen de fiscale grenzen dan dient het overschot beschikbaar te komen voor de levensloopregeling. De werkgevers vinden dat over de aanwending van deze besparing overlegd moet worden binnen de onderneming en niet aan de CAO tafel. Werkgevers willen niet verder gaan dan een aanbeveling. Ten aanzien van levensloop stellen wij voor om een werkgeversbijdrage beschikbaar te stellen van 1,5% structureel. De werkgevers gaan niet verder dan éénmalig 1,5% werkgeversbijdrage in 2006 beschikbaar te stellen.

WIA/WGA:
De werkgevers willen de huidige situatie loonaanvullingen (tijdens ziekte en WAO) inclusief excedent afspraken handhaven. Werkgevers willen zich niet vastleggen op een ontslagbescherming voor de medewerker en sturen aan op een zware inspanningsverplichting.

Ziektekosten:
Vakbonden willen voor iedere medewerker naast de verplichte werkgeversbijdrage nog een nominale werkgeversbijdrage. De werkgevers zijn bereid om een extra tegemoetkoming te verstrekken die in twee jaar wordt afgebouwd naar 0 EURO.

Levensfasebewust personeelsbeleid:
Werkgevers zijn bereid om een aanbeveling in de CAO op te nemen om dit onderwerp per onderneming in overleg met OR te regelen. In de aanbeveling worden diverse punten die door vakbonden ingebracht zijn, benoemd als aandachtsgebieden. Op woensdag 14 december 2005 praten vakbonden en werkgevers verder over de nieuwe CAO.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder de heer E. Langeweg, 023-56 51 052 of e.langeweg@cnvdibo.nl