Dienstenbond CNV

CAO VBA; de laatste loodjes?
29-11-2005

Maandagochtend is weer verder gepraat over de CAO van VBA. Er stonden van de vorige keer nog wat vragen open, nadat we over een aantal onderwerpen al overeenstemming hadden. In de vorige Info heeft u daarover kunnen lezen. In constructieve sfeer is verder gepraat, maar nog altijd moeten de laatste losse eindjes aan elkaar geknoopt worden, wat lastiger blijkt dan gedacht.

Bonden hebben eerst nog eens goed inzicht gevraagd in de consequenties voor medewerkers van het nieuwe pensioensysteem en -stelsel. Daaruit blijkt dat medewerkers bij VBA over het algemeen later zullen uittreden, echter wel tegen het huidige uitkeerpercentage van 75%. Voor iedere werknemer kan de uittreedleeftijd overigens verschillend uitpakken omdat ook het aantal dienstjaren en de datum van indiensttreding mee zullen tellen in de uiteindelijke pensioenopbouw. Voor medewerkers van 50 jaar en ouder is er een overgangsregeling. Er zullen veel vragen zijn over het nieuwe pensioensysteem en de consequenties daarvan, CNV Dienstenbond is zich daar uitermate van bewust. Ook van het feit dat de uiteindelijke uittreedleeftijd voor individuele medewerkers kunnen verschillen. VBA zal op 6 december tekst en uitleg geven over de regeling op tribunebijeenkomsten. CNV Dienstenbond zal, samen met de collegas van FNV Bondgenoten dat ook voor de leden doen.

Vervolgens is er maandagochtend langdurig gesproken over de levensloopregeling. Dat wordt per 1 januari aanstaande een wettelijk recht. VBA moet dat dan ook faciliteren. CNV Dienstenbond wil graag verdere afspraken maken over levensloop, zoals bijvoorbeeld het door laten lopen van de pensioenopbouw tijdens de verlofperiode in levens­ loop. Ook de vraag welke componenten van het uurloon ingelegd kunnen worden speelt nog; overwerktoeslagen, vakantiegeld, roostertoeslagen, etc. VBA is vooralsnog niet voor de bovenstaande afspraken.

Volgende week maandag, 5 december, praten we verder in de hoop de CAO af te kunnen ronden. Hoewel de bovenstaande punten belangrijk zijn voor CNV Dienstenbond en VBA graag wil dat de CAO wordt afgesloten, lijkt het niet onmogelijk om tot overeenstemming te komen.

De ledenvergaderingen zullen plaatsvinden op:
DONDERDAGAVOND 8 DECEMBER OM 19.30 UUR EN
OP VRIJDAG 9 DECEMBER OM 11.30 UUR IN DE PLANTORAMA

Alleen leden zijn welkom. Collegas die geen lid zijn en wel informatie willen, kunnen aanwezig zijn, mits zij ter plekke lid worden!

Op de ledenvergadering zullen beide bonden tekst en uitleg geven over de pensioenregelingen. Tevens zal op deze vergaderingen de goedkeuring van de leden gevraagd worden over het totaalpakket van de CAO, dus met alle andere CAO-afspraken, mits wij tot een CAO-akkoord komen volgende week.

Lastige onderwerpen beheersen deze CAO. Echter, dankzij de (kader-)leden lijkt het erop dat ook over de lastige onderwerpen afspraken gemaakt kunnen worden. CNV Dienstenbond probeert zo goed mogelijk afspraken te maken voor haar leden. Zij kunnen daarover meepraten en meebeslissen. Echter, teveel niet-leden profiteren mee van onze afspraken. Wordt lid!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw bestuurder Fedde Monsma. Dat kan per e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl of per telefoon: (023)5670615