Ingezonden persbericht


Michail Gorbatsjov onderscheidt moeders SOS-Kinderdorpen als 'Vrouwen van het Jaar'

Amsterdam, 29 november 2005 - Michail Gorbatsjov, Nobelprijswinnaar voor de Vrede, reikt vandaag de 'Women's World Award' 2005 uit aan alle SOS-moeders die wereldwijd weeskinderen een nieuw thuis geven. Namens de ruim 5.000 SOS-moeders, mag Margerete Gehring tijdens een groot gala in Leipzig de award uit de categorie 'sociale betrokkenheid' in ontvangst nemen. Margarete is al jaren SOS-moeder in het oudste SOS-kinderdorp in Duitsland.

In een SOS-kinderdorp wordt een weeskind liefdevol opgevangen door een eigen SOS-moeder. "SOS-moeders geven kinderen zonder familie een nieuw thuis, veiligheid en liefde. Door hun werk dragen ze wezenlijk bij aan een verbetering van de maatschappij en zijn ze een schitterend voorbeeld voor ons allen", legt Michail Gorbatsjov uit.

SOS-moeders kiezen dit werk in de wetenschap dat het hun volledige toewijding en aandacht vereist. Zij zijn vaak de helende kracht voor de weeskinderen die veelal getraumatiseerd in de kinderdorpen terecht komen. Zij geven de 8 tot 10 kinderen die zij onder hun hoede nemen, weer de moed om mensen te kunnen vertrouwen, om zich veilig te voelen en geven hun kinderen de zekerheid dat ze er altijd voor hen zijn.

Albert Jaap van Santbrink, algemeen directeur SOS-Kinderdorpen Nederland, is Michail Gorbatsjov erg dankbaar voor de prijs. "SOS-moeders zijn de spil van ons werk. Met de 'Vrouwen van het Jaar' prijs worden de duizenden SOS-moeders geprezen voor hun eervolle werk."

De 'Women's World Award' 2005 bestaat uit tien categorieën. Ze worden uitgereikt aan vrouwen die door hun opmerkelijke prestaties een verschil maken en die daarmee een voorbeeld zijn voor anderen. Andere winnaars van de 'Women's World Award' 2005 zijn ondermeer Catherine Deneuve, Benazir Bhutto, Alison Lapper, Teri Hatcher en Donatella Versace.

Over SOS-Kinderdorpen
SOS-Kinderdorpen is een niet-overheidsgebonden, particuliere kinderhulporganisatie en maakt onderdeel uit van de internationale organisatie SOS-Kinderdorf International die al 55 jaar zorgt voor de opvang van weeskinderen over de hele wereld. Ongeacht hun geloof, afkomst of huidskleur. SOS-Kinderdorpen doet dit op haar eigen, unieke manier: door de weeskinderen weer in een gezinssituatie te laten opgroeien met een eigen moeder en broertjes en zusjes. Hier krijgen ze liefde, onderwijs en een toekomst. De SOS-voorzieningen zoals scholen en medische en sociale centra dragen direct bij aan de kwaliteit van leven voor de omwonenden in de directe omgeving van het dorp. SOS-Kinderdorpen heeft ruim 450 dorpen en de dagelijkse zorg voor meer dan 58.000 weeskinderen.

Voor meer informatie of fotomateriaal:
Marjolein Lankhout
Woordvoerder SOS-Kinderdorpen Nederland
020 - 512 16 80
marjolein@soskinderdorpen.nl
www.soskinderdorpen.nl

Voor financiële bijdragen: Giro 2280