Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Sociaal-economisch beleid Brabant slaat aan
GS: meer risicofinanciering voor MKB

Het sociaal-economisch beleid van de provincie Noord-Brabant slaat goed aan. Vooral de kwaliteit van het bedrijfsleven, het toeristische aanbod, de stedelijke vitaliteit en de mate waarin er ruimte is voor bedrijven, zijn in vergelijking met andere provincies goed te noemen. Wel zou de revitalisering van het landelijk gebied hoger op de agenda mogen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de provincie, halverwege deze bestuursperiode, heeft laten uitvoeren. GS willen in ieder geval innovatieve MKB-bedrijven in Brabant beter ondersteunen. Daarom organiseert zij begin 2006 een bijeenkomst met sleutelfiguren uit de financiële wereld, ondernemers, participatiemaatschappijen en regionale ontwikkelingsmaatschappijen om te bekijken hoe het MKB meer risicokapitaal ter beschikking krijgt.

Vooral starters en snelgroeiende ondernemingen hebben behoefte aan kapitaal. GS willen bekijken hoe zij een brug kunnen slaan tussen deze bedrijven en de financiële wereld.

De provincie moet op sociaal-economisch gebied blijven investeren in innovatie, verbetering van de arbeidsmarkt, de economische vitaliteit van het landelijk gebied en herstructurering van bedrijventerreinen, zo blijkt het uit onderzoek. Eén van de provinciale speerpunten is het vergroten van de economische vitaliteit in het landelijk gebied. Hierin moet Brabant nog een slag maken, zo blijkt ook uit het onderzoek. De stichting Agro & Co is een belangrijk instrument voor de komende jaren om nieuwe economische dragers in het landelijk gebied te ontwikkelen. Maar ook in de toeristisch-recreatieve en -zorgsector zitten kansen om de leefbaarheid in het landelijk gebied een impuls te geven. Dit blijkt ook uit het onderzoek: het (toeristisch) aanbod is voldoende en ook in deze sector heeft er een innovatieslag plaatsgevonden. Het Brabants Bureau voor Toerisme speelt hierin een belangrijke rol. De provincie zal zich blijven inzetten op promotie van Noord-Brabant, zoals de campagne 'Bijzonder Brabant' zodat het toerisme blijft toenemen.
Ook zorgboerderijen bieden kansen. Door de combinatie van landbouw en zorg aan bijvoorbeeld ouderen, mensen met een psychiatrische achtergrond of andere groepen kan de draagkracht van het agrarisch bedrijfsleven vergroot worden.

De onderzoekers adviseren voor wat betreft het arbeidsmarktbeleid om dit
op onderdelen te herijken en dat is inmiddels gebeurd. Actieplannen als 'Ervaring werkt' en 'Een kleurrijk Brabant werkt' (verbeteren van de arbeidsparticipatie van ouderen en allochtone jongeren) worden al uitgevoerd. Ook het actieplan 'kennis = meedoen' is een nieuwe impuls voor het arbeidsmarktbeleid.

Het onderzoek zal over twee jaar weer worden uitgevoerd zodat resultaten en ontwikkelingen goed gevolgd kunnen worden.